Доступність посилання

ТОП новини

Медична мобілізація. Чи вистачає українцям лікарів?


На боротьбу з грипом і ГРВІ Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пропонує залучити аспірантів і студентів старших курсів медичних ВНЗ. Бригади швидкої допомоги і дільничні лікарі не завжди можуть впоратися з великою кількістю викликів. Лише у Києві, за словами медичних працівників, кількість звернень пацієнтів за останні пару днів зросла втричі. Чи справді в Україні існує нестача лікарів?

Найважчі вихідні для Швидкої в Рівному

У Рівному за останню добу з симптомами грипу та ГРВІ госпіталізовано 212 людей, загалом у місті більше 20 тисяч хворих . Пік викликів «швидкої» тут припав на минулі вихідні, коли за добу доводилося здійснювати до півтисячі виїздів.

Тепер, завдяки злагодженій роботі й переорієнтації викликів на поліклініки, «швидка» приїжджає тільки до хворих з підвищеною температурою та симптомами грипу, розповідає рівненська кореспондентка Радіо «Свобода» Валентина Одарченко. «Найважче працювалося в минулі вихідні, коли бували й казусні випадки, говорить заступник головного лікаря Рівненської міської станції швидкої допомоги Олег Гикавчук. «У перші дні запізнення йшли від двох до чотирьох годин – скільки диспетчер вислухав цих нарікань по телефону… А бувало, що приїжджали з запізненням вночі, і ніхто вже двері не відчиняв».

Зараз викликів «Швидкої» у два з половиною рази більше, ніж у звичайний період. Кількість бригад «Швидкої» збільшили на три одиниці, більше немає можливості, розповідає Олег Гикавчук. «У нас 72 лікарі, з них офіційно три на лікарняному, десять ходять на роботу з ГРВІ. На кожного медпрацівника в нас є спеціальна аптечка. Амізон, маски, альбуцид, аскорутин, оксолінова мазь. І коли приходять на роботу, приймають таблетки, тільки тоді йдуть. Є запас Таміфлю на випадок, якщо захворіють».

Нині велику надію лікарі покладають на службу багатоканального телефону «103». Фахівці, які там працюють, повинні з максимальною точністю визначити, яка саме допомога потрібна людині, пояснює заступник начальника міського управління охорони здоров’я Вікторія Покоєвчук. «Ми ж просимо звертатися до лікарів, і тому не маємо нарікати на те, що люди звертаються з мінімальними потребами… Ми не можемо зупинити цей процес. Краще, щоб усе це відбувалося на дому. Тому ми залучаємо транспорт, додаємо лікарів, і будемо працювати так, як треба…», - запевняє вона.

Додаткові автомобілі для роботи «Швидкої» надійшли з міськвиконкому, обласної адміністрації та лікарень. З міського й обласного бюджетів пішли додаткові кошти на придбання ліків, бензину та засобів зв’язку. Пальним та автомобілями допомагають і політичні партії. Деякі служби таксі зголосилися перевозити лікарів на виклики безкоштовно. Лікарі не відмовляються від жодної допомоги. Тим часом студентів, яких би могли залучати до роботи «швидкої», у Рівному немає».

Хворіють 10% медпрацівників Львова

У Львівській області нині працюють більше 50 тисяч медичних працівників. Понад півтори тисячі з них хворі на грип. Більше 40 перебувають на лікуванні в шпиталях. Однак, у поліклініках Львова за останні два дні кількість звернень пацієнтів зменшилась, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. «Найбільше навантаження припадає на медичний персонал Львова. Тут захворіли близько 800 працівників медичних закладів, а це 10% від загального числа.

Усі міські поліклініки переведені на 7-денний робочий тиждень і працюють з 8 до 20 години. За словами заступника начальника головного управління охорони здоров’я у Львівській області Ірини Микичак, яка, до слова, теж перехворіла грипом, катастрофи щодо забезпечення медичних закладів персоналом наразі немає. «Поки що даємо раду. При кожному грипі у нас є багато викликів, і медуніверситет завжди допомагає на них встигнути, зняли інтернів. Найбільше навантаження на медиків Львова, у районах працювати трішки легше».

Якщо з’явиться потреба більшої кількості медичних працівників, скажімо в стаціонарах, то в області задіють відпрацьований механізм: працюватимуть бригади медиків з онкоцентру, кардіоцентру, є можливість розгорнути ще 12 реанімаційних ліжок; але наразі в цьому потреби немає. На сьогодні у шпиталях достатньо місць. Крім того, за останні два дні з лікарень виписали близько 800 людей.

Натомість у Тернопільській області захворіла третина медичних працівників. До роботи залучені студенти старших курсів медичного інституту, а на виклики вже відправляють лікарів інших спеціальностей».

За покликом душі

Студентів-медиків на боротьбу з грипом намагаються не залучати, зазначає Вікторія Коваль, голова Всеукраїнської профспілки працівників охорони здоров’я. Натомість, сформовані резервні бригади з аспірантів, доцентів медичних вузів, а також співробітників науково-дослідних лікувальних установ. Наразі, каже Вікторія Коваль, в Україні є гостра нестача лікарів саме первинної ланки – дільничних терапевтів, педіатрів, особливо в сільських амбулаторіях. «Зараз епідемія, тому може бути 50-60 викликів у день. І лікар має за свою мізерну заробітну плату сходити до кожного. Після закінчення ВНЗ, лікар отримає близько 800 гривень. Вже не кажучи, що вони працюють на застарілому обладнанні, в поганих умовах. До того ж 40% лікарів, що працюють, досягли пенсійного віку. Тож можна сказати, що в Україні лікарі працюють просто за покликом душі».

У перші три дні епідемії було по 20 викликів на день, згадує Людмила Янзюк, дільничний терапевт Шепетівського району Хмельницької області. Зараз ситуація пішла на спад, але й у позаепідемічний час роботи дільничному вистачає. У Людмили майже 1000 пацієнтів і зарплата ...800 гривень. Лікарка каже, що не робота її гнітить, а байдужість керівництва. «Ніхто не цікавиться ні моїм станом здоров’я, ні тим, як я виконую роботу. Ні масками, ні медикаментами нас ніхто не забезпечує».

Нестача лікарів

У Києві, де за останні пару днів кількість викликів зросла втричі, бракує 4 з половиною тисячі лікарів, з них 140 – на «швидкій допомозі», констатує голова Київської профспілки медиків Лариса Канаровська. «Київ обслуговує всього 135 карет швидкої допомоги. Кожна машина виходить через 3 доби на четверту. Звичайно, цього не вистачає. Цей тиждень ми нічим забезпечені не були, але з 5 листопада у лікарів уже є маски та найпростіші медикаменти. У Києві є всього 2 спеціальні відділення, куди б мали госпіталізовувати хворих на грип A H1N1».

Україна нині потребує 19 тисяч медичних працівників, зазначає Олександр Волосовець, заступник директора департаменту з питань освіти МОЗ. Скільки ж дипломованих медиків після закінчення ВНЗ працюють не за фахом - такої статистики не має ніхто. «Це контрактники, вони вільні у своєму працевлаштування. Куди вони хочуть, туди і влаштовуються. Хочуть у систему охорони здоров’я - ми їх радо забираємо. Хочуть - ідуть у фармфірми, хочуть - емігрують. Вони можуть і фах поміняти. А бюджетники в нас працюють практично всі». У тих регіонах, де йде епідемія, і лікарів- інтернів, і лікарів вузьких спеціальностей поки вистачає, - запевнив Олександр Волосовець.


Чи задоволені ви кваліфікацією дільничних лікарів?
Валентина Іванівна, пенсіонерка: Я не користуюся послугами дільничного лікаря. Я лікуюся в Поліклініці вчених, і там я задоволена лікарями.
Ігор, інженер: Взагалі задоволений. Лікар, який обслуговує мою сім’ю, здається мені професіоналом.
Марина, доглядає за дитиною-інвалідом: Якщо порівнювати Київського лікаря, і того, що був у мене в Донецьку, то в Києві кращий. Видно, що він багато знає, розуміється на хворобах.
Сергій, державний службовець: Я обслуговуюся в спеціалізованій поліклініці. Там усі дуже кваліфіковані. Майже всі кандидати медичних наук.
Олена Юріївна, пенсіонерка: І ставлення погане в них до пацієнтів, і допомоги від них жодної.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG