Доступність посилання

ТОП новини

НАТО долучилося до боротьби з грипом в Україні (європейська преса)


Прага – У європейських газетах продовжують висвітлювати передвиборну війну в Україні на тлі наростання епідемії грипу. У пресі також звертають увагу на підключення до боротьби з грипом в Україні Північноатлантичного альянсу, який надає допомогу ліками, медичними засобами. Оглядачі європейських видань також висвітлюють традиційну вже тему оплати Києвом за спожитий російський газ. Чимало в пресі пишуть про те, що зняті останні перепони для того, щоб у перспективі частково обходити Україну з постачанням російського газу до європейських країн, бо Швеція та Фінляндія нарешті дали згоду на прокладання газогону «Північний потік» по дну Балтійського моря.

Польська «Жечпосполита» інформує про перебіг «політичної війни в Україні на тлі наростання епідемії грипу». Газета наголошує, що Президент Віктор Ющенко оскаржив у Генпрокуратурі дії Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, якими вона, як сказано, «свідомо наразила життя і здоров’я мільйонів людей». Йдеться про нібито ігнорування Тимошенко загрози епідемії, коли вона провела 24 жовтня у Києві понад 100-тисячний мітинг на підтримку свого висування на президентство. А БЮТ, блок прем’єра у парламенті, намагався цього тижня організувати спрощення процедури усунення Президента від влади. «Жечпосполита» також зауважує, що, за твердженнями Юлії Тимошенко, епідемія «свинячого грипу» простує до України з Європейського Союзу...» «Чому ситуація найгірша на Заході України? Якщо у нас епідемія щойно лише почалася, то в країнах ЄС вже померло від грипу A/H1N1 250 осіб», – цитує польська газета Юлію Тимошенко.

Чеська газета «Днес» інформує, що НАТО допомагає нині Україні ліками проти грипу, респіраторами, «чим може». Такою є реакція спеціального координаційного центру НАТО у Києві на прохання міністра закордонних справ Петра Порошенка, наголошує «Днес». Від українського МЗС НАТО отримало письмовий перелік медичних засобів, які необхідні для боротьби з епідемією грипу в цій державі. Чеське видання також інформує, що НАТО передало Україні через Польщу велику партію лікарського препарату «Таміфлю», а через Словаччину – 200 тисяч марлевих пов’язок.

Інша чеська газета – «Лідове новіни» – повідомляє, що в Чехії кількість хворих на «свинячий грип» сягнула вже майже 400 осіб, але міністерство охорони здоров’я цієї країни не поспішає оголошувати стан епідемії. Австрійська «Дер Штандард» http://derstandard.at/ опублікувала заяву Європейського центру контролю за хворобами, який вважає, що Європу вже охоплює пандемія грипу A/H1N1, про що «свідчать все частіші випадки смертей і наростання кількості хворих на цю недугу»,– наголошує речник Європейського центру Карл Екдаль. В Австрії, як інформує «Дер Штандард», лікарі закликали до вакцинації від грипу найбільші групи ризику, особливо, вагітних жінок і молодих людей та дітей. Газета повідомляє, що в Німеччині є вже 7 випадків смерті від грипу A/H1N1.

«Файненшел Таймз», «Москоу Таймз» та інші європейські видання інформують про труднощі акумулювання урядом Тимошенко грошей, необхідних для оплати російського газу. Оглядачі вважають, що головна проблема у не реформованості газового сектора в Україні, коли, наприклад, газ для населення продають нижче від його закупівельної в Росії ціни. Разом з тим, аналітики фактично не сумніваються, що уряд Тимошенко розрахується з «Газпромом» уже до суботи чи до кінця п’ятниці. Експерти також зауважують, що Росія поки що не нагадує, що можливі штрафи за недобір газу, які на сьогодні становлять уже близько 7 мільярдів доларів, ніхто для Києва не відміняв. «Файненшел Таймз» також наголошує, що «представники ЄС заявляють про небажання втручатися в часто мутну й політизовану сферу газових оборудок між Києвом та Москвою».

«Волл Стріт Джорнал» наголошує, що «останні перешкоди на шляху обходу України у транспортуванні російського газу до Європи зняті». Газета має на увазі згоду Швеції і Фінляндії на будівництво російського газогону «Північний потік» по дну Балтійського моря. Тепер фактичних перешкод для будівництва газогону вартістю у 11 мільярдів доларів не існує і, можливо, проект буде реалізований до 2012 року. Інша справа, як зауважує «Волл Стріт Джорнал», скептицизм експертів з приводу фінансової ризикованості проекту і наближення часу так званого перенасичення газовим постачанням та все більшого переходу на альтернативні енергоносії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG