Доступність посилання

ТОП новини

Опалювальному сезону нічого не загрожує?


Київ – Проблеми з початком опалювального сезону та борги «Нафтогазу» викликані нецільовим використанням тепломережами коштів споживачів. Про це заявив міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. Міністр пропонує запровадити на підприємствах-боржниках тимчасові державні адміністрації, регіонам, які заборгували, обмежити бюджетні трансферти. Натомість експерти в галузі енергетики вважають такі заходи неефективними, а самі тепловики називають зовсім інші причини боргів.

Цього року українці платять за тепло і гарячу воду сумлінно, як ніколи. До того ж, теплопостачальники отримують природний газ за найнижчою ціною, і компенсації різниці в тарифах – понад 5 мільярдів гривень на рік, повідомляє Міністерство житлово-комунального господарства. Незважаючи на це, теплогенеруючі компанії заборгували «Нафтогазу» понад 3,5 мільярдів гривень, оскільки використовують гроші споживачів не за призначенням, заявляє міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

«Кошти йдуть – і з державного бюджету, і з місцевого, і від населення – і дуже непрозоро розподіляються. Коли побачити і порівняти по Рівненській, Житомирській областях, Черкаській, Донецькій, по місту Києву, є дуже велика різниця між тим, що збирається з населення, і тим, що реально надходить в оплату за газ дочірній компанії «Газ України», –каже Олексій Кучеренко.

Міністр повідомив, що опалювальному сезону нічого не загрожує: ліміти на газ отримали усі тепловиробники, незалежно від боргів, проте далося це дорогою ціною. Щоб покрити газові борги, не була профінансована частина цьогорічних державних цільових програм, а НАК «Нафтогаз України» потребує додаткових коштів для розрахунку з російським «Газпромом».

Міністр пропонує вжити проти боржників радикальних заходів

«На підприємствах, які не розраховуються за газ, треба вводити тимчасових державних керуючих. І я буду вимагати перед урядом, щоб регіони, які не платять за газ, не отримували ніяких коштів за інвестиційними програмами – лише по захищених статтях бюджету!» – обіцяє міністр ЖКГ.

Такі заходи на початку опалювального сезону є недоцільними, оскільки створення законодавчої бази для них триватиме не один місяць, відзначає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.

Експерт радить переконувати боржників іншими методами. А паралельно підвищити ціни на газ для котелень і на тепло до ринкових і дотувати населення за рахунок продажу дешевшого газу українського видобутку за ринковою ціною.

Радіо Свобода звернулося до керівництва теплогенеруючих компаній, які мають найбільшу заборгованість, проте всі вони від коментарів відмовилися.

Один із керівників запорізьких міських тепломереж Радіо Свобода лише сказав, що урядові обвинувачення є швидше проявами політичного тиску, аніж спробами навести лад у галузі.

Наведення ладу має починатися з енергозбереження, переконаний голова асоціації теплотехнічних компаній України Віталій Яковенко: «Одна гігакалорія тепла в Україні коштує втричі дорожче, аніж у решті Європи. А тому не можна шукати одного винного: борги за газ – це борги і держави, і місцевих бюджетів, і теплокомуненерго».

Причину зростання боргів теплогенеруючих компаній Віталій Яковенко бачить передовсім у неправильно сформованих бюджетах місцевих рад, які є основним донором тепловиків, але цього року дуже обмежені в коштах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG