Доступність посилання

ТОП новини

КУЛЬТ-МАЙДАН на Свободі. Тарас Бульба – наш Президент


Павло Вольвач
Павло Вольвач
Інфекційно-політичний штам

Київ – В Україні щось діється, а що саме – мало хто знає, а тим більше розуміє. До кінця в нинішній «грипозній» ситуації не визначилися ані медики, ані політики, ані, тим більше, пересічні громадяни, чи то пак електорат.

Хтось застерігається від таємничих вірусів горілкою, хтось тертим хріном, а ще хтось щільніше натягує на обличчя марлеву пов’язку чи комір светра, поступово перетворюючи українські реалії на такий собі «політично-епідеміологічний» маскарад.

Так чи інакше, ця ситуація позначається на всіх сферах, у тому числі й на культурному житті країни. Яке, до слова сказати, практично призупинилося – зокрема, в стольному граді Києві.

Через паніку, що поступово заволодіває масами, позачинялися театри, відмінилися концерти й виставки, перенесені гастролі. А ті акції, котрі все ж відбулися чи відбуваються, мусять скорочуватися й «утискатися» до суворої аскетичності.

Як то сталося, наприклад, із програмою ІІ Київського міжнародного книжкового ярмарку «Медвін: Книжковий світ – 2009». Зважаючи на ситуацію, організаторам дійства буквально за день до початку довелося скасувати всі розважальні заходи.

Тобто книжки, звичайно, продавалися, але практично від усіх культурних «родзинок», які готувалися трохи не впродовж року, «Медвін» таки мусив відмовитися. Майже ніяких презентацій, круглих столів, автограф-сесій та інших таких звичних атрибутів книжкового ярмарку.

Та й видавництва, вже не кажучи про відвідувачів, цього разу не вельми поспішали до експоцентру «Спортивний». Так що змагання зі Львівським книжковим ярмарком Києву доведеться відкласти до кращих часів. А збитки підраховувати вже зараз.

Богдан Ступка йде в Президенти?

Одначе, як кажуть наші північно-східні сусіди, «свято мєсто пусто нє биваєт». Тобто, якщо в культурі зараз панує вимушений «карантин», то в політиці все навпаки.

Там грипу й форс-мажорних ситуацій публіка не боїться, принаймні нині, на початку передвиборчих перегонів. Тож найбільш рвійні й непосидющі митці, яких не влаштовує епідеміологічне затишшя в культурній царині, спрямували стопи в політику. Причім, у велику.

Маю на увазі не кловнів-аматорів – колишнього мера міста Яремче Василя Гуменюка, який раптом офіційно змінив прізвище на Противсіх і вже встиг зареєструватися в ЦВК кандидатом у Президенти. І не пані Лідію на прізвище Вона, котра теж іде по слідах пана Гуменюка-Противсіх, але ще не встигла назбирати необхідні для реєстрацій 2,5 мільйони гривень.

Ідеться про артистів справжніх. Ба більше, великих.

Актор Богдан Ступка
Як повідомляється в численних ЗМІ, взяти участь у виборах Президента України має намір Богдан Ступка. Зараз він, мовляв, готує необхідні документи для ЦВК.

Про це виданням буцімто повідомили з оточення актора, котрий нині перебуває у Франції і власних коментарів ще не давав. Поза тим, інформацію вже широко обговорюють, причому не лише типажі штибу «політичного коментатора» Олеся Бузіни, а й професійні політологи та політики.

В різних версіях Богданові Сильвестровичу прогнозують як роль суто технічного кандидата і кволі 1,5 – 3 % голосів виборців, так і абсолютно тріумфальні варіанти. Скажімо, стовідсотковий вихід до другого туру, після чого народ уже точно «проголосує серцем» за улюбленого актора. Який, у результаті, сконсолідовує і згуртовує атомізовану українську націю і входить в історію України якщо не новітнім Хмельницьким чи Бульбою, то принаймні наським Рейганом чи хоча б Шварценегером.

Ось тільки чи справді погодиться з такою роллю сам Богдан Ступка? Зрештою, слід серйозніше поставитися до питання й іншим відомим митцям – тут «лава запасних» досить довга: від Софії Ротару до Вєрки Сердючки. Яка теж, пам’ятається, збиралася на минулих виборах створювати власний блок і штурмувати президентські висоти. Тож, може, цього разу?

(Київ - Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG