Доступність посилання

ТОП новини

Українці можуть отримати дві вакцини


Київ – Всесвітня організація охорони здоров’я припускає можливість подвійної вакцинації українців. В українському бюро ВООЗ не виключають, що українців можуть вакцинувати одночасно від сезонного грипу та від пандемічного грипу А(H1N1).

У Всесвітній організації охорони здоров’я переконані: вакцинацію від «свинячого» грипу в Україні потрібно розпочинати якомога швидше. Лише після цього можна очікувати спаду захворюваності, вважають фахівці ВООЗ. Вони запевняють: закінчувати вакцинацію проти сезонного грипу також не можна.

«На сьогодні є дані про те, що можна робити дві вакцини в один день», – зазначив напередодні керівник Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич.

Водночас більшість українських лікарів виступають проти вакцинації під час епідемії. Президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег Мусій запевняє: подвійна «порція» вакцини під час епідемії лише послабить організм українця. «Коли людина вакцинується, протягом певного часу в неї знижується імунітет, а на тлі епідемії знижений імунітет може призвести до масового захворювання. Тим більше, вакцинація двома вакцинами – це ще більший удар по імунітету», – вважає він.

Напередодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звернулася до ВООЗ з проханням сприяти в забезпеченні України вакциною для боротьби з епідемією грипу. Із закликом зробити щеплення звернувся до українців і Президент Віктор Ющенко.

Вакцини від «свинячого» грипу в Україні немає

У Міністерстві охорони здоров’я України вакцинацію також підтримують і називають щеплення від сезонного грипу поки єдиним способом себе убезпечити. На «гарячій» телефонній лінії міністерства Радіо Свобода нагадали, що вакцини від «свинячого» грипу в Україні поки не зареєстровано. Проте на запитання, наскільки можливим у разі її реєстрації є поєднання вакцини від вірусу А(H1N1) з вакциною від сезонного грипу, не відповіли.

У понеділок під час наради з членами державної надзвичайної протиепідемічної комісії секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова закликала уряд протягом тижня розробити графік щеплень проти пандемічного грипу. Графік має визначати, яка кількість вакцини необхідна кожному з регіонів України і в які терміни має бути проведена вакцинація.

За останніми даними, в Україні підтверджені 65 випадків захворювання на «свинячий» грип, з яких 14 – летальні. Загалом на грип і ГРЗ захворіли вже близько мільйона українців.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG