Доступність посилання

ТОП новини

Київ просуває «Східне партнерство» в Римі


Палац Мотечіторіо - будинок італійського парламенту
Палац Мотечіторіо - будинок італійського парламенту

Рим – Італія – одна з ключових країн Євросоюзу – традиційно не вельми цікавиться Україною і, зокрема, її євроінтеграційними планами. Тож римський семінар на тему перспектив програми «Східного партнерства» та розширення ЄС став помітним кроком для активізації двосторонніх контактів. Зустріч політиків та експертів організували італійський Центр міжнародних досліджень та Посольство України в Римі.

Пріоритетними напрямками італійської зовнішньої політики вважається розвиток відносин із державами Середземномор’я, Близького Сходу і, звісно, зі США та західними країнами євроспільноти. Щодо Східної Європи, то в цьому географічному напрямку для Рима бачиться єдиний стратегічний партнер – Росія.

З приводу України та й інших пострадянських республік, як зізнаються італійські політики, вони все ще малообізнані. До слова зазначу, що місцеві мас-медіа, якщо і висвітлюють якісь українські події , то про це інформують італійські спецкори з московських квартир.

Колишній сенатор, голова Центру міжнародних досліджень Алессандро Форлані зауважує: «Політична ситуація в Україні нам видається настільки складною, що важко бути не так в курсі подій, як достеменно зрозуміти витоки проблем. Навіть зрозуміти особливості чи відмінності у політиці різних українських партій. А для нас це розуміння, безперечно, вкрай важливе, хоча б тому, що в Італії проживає численна громада українських мігрантів».

До членства через партнерство

Під час дискусії значною мірою йшлося про європейську програму «Східне партнерство». Проект нової співпраці для України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Білорусі та Молдови був ухвалений у березні нинішнього року. Учасник семінару – голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк – зосередив увагу на позитивних наслідках політики «Східного партнерства» для України.

«Йдеться про початок співпраці за угодою про спрощення візового режиму для громадян України, про угоду стосовно реадмісії, про угоду щодо Асоціації, відносно якої ми на завершальному етапі переговорів з ЄС. Йдеться і про початок діалогу щодо безвізового режиму для громадян України. Інші п’ять країн – членів програми «Східного партнерства» ще навіть не підходили до цих питань. А Україна їх або завершила, або завершить наступного року», – заявив пан Тарасюк.

Він також зауважив, що в Італії ще бракує інформації стосовно ролі України в енергетичній безпеці Євросоюзу. За словами Тарасюка, майбутнє долучення Києва до Договору про європейське енергетичне співтовариство підвищить енергобезпеку ЄС. Цей аспект не оминули увагою італійські аналітики. Втім, їх цікавили більш практичні моменти.

Фахівець із міжнародних питань євроспільноти Флавіо Монделло зазначив: «Ми переконані, що Україна безумовно може поліпшити енергобезпеку Євросоюзу. Київ дав зрозуміти, що має на меті розвивати потенціал своєї газотранспортної системи. Тож під час чергового непорозуміння з Росією, а ми сподіваємося цього не станеться, Україна таки буде спроможна продовжувати постачання газу до Європи, бо на сьогодні цей транзитний шлях надто важливий для ЄС».

Побачити Україну

Щодо теми розширення європростору, то тут італійська сторона, як завжди, делікатно відстоює позицію Брюсселя. На сьогодні пріоритет для вступу надається країнам Балканського півострова і Туреччині. Відповідно, потім, якщо країни «Східного партнерства» будуть готові до елітного членства, прийде і їхній час.

Народний депутат Борис Тарасюк та дипломати закликали таки італійських колег пильніше придивлятися до Східної Європи. Українська сторона наголосила, що представникам ЄС було б доцільно звертати більше уваги на розвиток відносин із Україною саме напередодні грудневого саміту ЄС-Україна. Під час саміту в Києві 4 грудня планується підписання Угоди про асоційоване членство України в Євросоюзі.

У коментарі для Радіо Свобода пан Тарасюк зауважив: «Більшість італійських політиків орієнтуються на Росію. Очевидно, за цим італійським інтересом до Росії, вони не бачать України. Думаю, у цьому напрямку слід активізувати двосторонні контакти на різних рівнях. Треба, щоб більше українських політиків, міністрів приїздили до Італії та спілкувалися зі своїми колегами».

(Рим – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG