Доступність посилання

ТОП новини

«Вибори не змінять зовнішньополітичного курсу України, а кандидати – на боці тих, хто їх фінансує» – Аманда Акчакоджа


Брюссель – На думку політичного експерта з брюссельського «Центру європейської політики» Аманди Акчакоджі, ніхто із основних нинішніх кандидатів на посаду Президента України насправді не заслуговує на управління такою державою як Україна. А європейські лідери навряд чи заграватимуть, як російський прем’єр-міністр Путін із кимось із кандидатів, зазначила політолог в інтерв’ю Радіо Свобода.


– Деякі експерти кажуть, що з приходом до влади нового лідера Україна може переглянути свій зовнішньополітичний курс не на користь Євросоюзу. Можливо, офіційному Києву варто із значно більшим ентузіазмом розпочати співпрацю із Росією? Яка з цього приводу Ваша позиція?

– Яким би не був новий лідер, я не думаю, що зміна зовнішньополітичних пріоритетів України реалістична. Адже ця держава потребує справжньої збалансованої зовнішньої політики, що простягається між Росією та Заходом. Я не уявляю, чому хтось може бути впевненим у тому, що Україна змінюватиме цей (збалансований) підхід.

– Як на Ваш погляд, чи має хтось із кандидатів на президентське крісло в очах представників Євросоюзу якісь явні переваги над рештою?

– На мою думку, ніхто із основних нинішніх кандидатів не заслуговує на управління такою державою, як Україна. Але, нажаль, когось таки слід вибирати. Тому, з огляду на попередній досвід, можливо, що Європейський Союз віддав би перевагу пану Януковичу. Ми відштовхуємося від того, що час, коли він востаннє був при владі, став періодом найбільшого прогресу у стосунках між Євросоюзом та Україною. А у самій державі були здійснені декілька важливих і продуктивних реформ. Проте, ще раз повторюю, що відверто кажучи, цей вибір теж не найкращий з-поміж тих кандидатів, яких ми знаємо.

– Цікава думка, особливо з огляду на те, що пан Янукавич відомий на Заході, насамперед, як «проросійський кандидат»...


– Так, історично він має репутацію проросійського кандидата. Проте, коли зважити ситуацію, то ми бачимо, що і Юлія Тимошенко все більше проявляє свою наближеність до Кремля. Я думаю, що люди приклеюють пану Януковичу цей ярлик, бо вони зважають на його проросійськи налаштовану «Партію регіонів». Але я також гадаю, що у цьому не так багато істини, адже врешті-решт, кандидат на боці того, хто його фінансує.

– Через 10 днів представники України та Європейського Союзу мають зустрітися на двосторонньому саміті у Києві. Чи слід чекати якихось знаків підтримки того чи іншого кандидата з боку європейців? Адже такі сигнали вже надійшли щодо пані Тимошенко з боку Кремля.

– Місце і час для цього на саміті будуть не надто слушними. Поза всякими сумнівами, Євросоюз не висловлюватиме своїх симпатій комусь із кандидатів. Беручи до уваги російську історію та попередні вибори, де відкрито підтримувався окремий кандидат, Європа буде дуже обережна, аби цього не повторити. Я дуже здивуюся, якщо європейські представники будуть загравати, як це робив пан Путін. Євросоюз зберігатиме нейтральну позицію і висловлюватиме зацікавленість тільки у вільних та демократичних виборах. Співдружність буде готова працювати з кожним, хто переможе на виборах – Юлею Тимошенко, Віктором Януковичем, чи й з іншим кандидатом, чия перемога стане для нас несподіванкою.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG