Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мрійники з коаліції «За російську єдність у Криму» будують переможні плани за мізерного рейтингу


Сімферополь – Після розриву з кримською організацією Партії регіонів у вересні нинішнього року прокремлівський тандем «Російський блок»/«Російська громада Криму» активно займався пошуком нових політичних партнерів. Спершу його лідери вели переговори з Наталією Вітренко, потім налагоджували контакти з партією «Родіна» одесита Ігоря Маркова, далі посилали гінців до «Лівого блоку» Петра Симоненка. Нікому послуги «професійних росіян» не знадобилися, або ж виявилися надто дорогими. У будь-якому випадку, жоден із альянсів «не вигорів». Саме після цього «Російська громада Криму» ініціювала проведення низки круглих столів на теми «єдності істинно російських сил». Результатом кількатижневих переговорів і консультацій стало створення «Координаційної ради російських і проросійських організацій «За російську єдність в Криму!»

Сергій Цеков, колишній перший заступник Голови Верховної Ради Криму, лідер «Російської общини Криму»
Днями на чергових зборах після, як повідомили місцеві мас-медіа, «бурхливої дискусії» і «гарячих дебатів», були обрані співголови новоствореної коаліції – лідер «Російської громади Криму» Сергій Цеков та один із керівників ще однієї громадської організації «Громадянський актив Криму» (ГАК) Сергій Аксьонов.

Цеков ще не так давно працював першим заступником голови Верховної Ради Криму, але втратив посаду після того, як побив горшки з місцевими «регіоналами». Аксьонов – досі мало відомий у публічній сфері бізнесмен, але деякі видання, близькі до кримської влади, настійливо іменують його «кримінальним авторитетом «Гобліном» і рекомендують правоохоронцям розслідувати його зв’язки з колишнім лідером кримінального угруповання «Сейлем» Воронком. Далі розмов про «гоблінівське» минуле бізнесмена справа не пішла, а ГАК на чолі із Сергієм Аксьоновим помітно урізноманітнив пісні і нечисленні акції «професійних росіян».

Саме грошовитий і добре організований «Громадянський актив Криму» став, схоже, єдиним корисним надбанням «Російської громади Криму» в новоствореній коаліції «істинно російських сил». Решта – дві «Російські громади Севастополя», «Об’єднання козаків АРК», «Таврійський союз», «За єдину Русь», «Російський Крим», «Віра», «Благодійний фонд Храмова», «Громадянський контроль», «Російський рух Криму», «Російське товариство Криму» і ще кілька зовсім екзотичних, як, наприклад, «Дирекція культурних та освітніх програм Севастополя» – досі перебували або на політичному маргінесі, або ж у повному забутті.

Тим не менш, як повідомила агенція «Новий регіон 2», нова коаліція поставила перед собою (або їй поставили?) амбітні цілі – створення «єдиного потужного національного російського руху в Автономній Республіці Крим і Севастополі». А тактичне завдання – формування «передвиборчого блоку кримських патріотичних сил для захисту конституційних прав кримчан і севастопольців у місцевих органах влади всіх рівнів». Той же «Новий регіон 2» повідомив, що тепер «Координаційна рада» збереться наступного тижня, щоб вирішити важке завдання – визначити назву передвиборчого блоку провідних російських сил Криму».

Електоральні мрії і реальні результати

Ще не визначившись із назвою, активні учасники нового передвиборчого блоку почали ділити кримський «електоральний пиріг». Деякі учасники процесу творення «блоку істинно російських сил» з-поміж місцевих соціологів-політологів уже пророкують йому фантастичну підтримку кримських виборців, називаючи цифри 70 і 50 відсотків, більш тверезі фантазують довкола цифри 20 відсотків.

Втім, говорячи про грядущу перемогу, лідери нового об’єднання знають реальний стан справ із власними рейтингами. Навіть близькі до проросійських сил місцеві соціологічні групи дають тандему «Російський блок»/«Російська громада Криму» лише 2,7 відсотка підтримки.

Днями прес-служба «Російської громади Криму» повідомила, що власними силами провели соціологічне дослідження, яке показало «можливість впевненого подолання» нею 3-відсоткового бар’єру на виборах до Верховної Ради автономії. Тандему «Російський блок»/«Російська громада Криму» автори повідомлення намалювали високу, на думку експертів, цифру електоральної підтримки – 6,1 відсотка. У повідомленні також мовиться, що «поки ще «віртуальний» виборчий блок «Російські сили Криму», який перебуває на стадії формування, вже викликає симпатії 0,9 відсотка опитаних».

Лідер «Російської громади Криму» Сергій Цеков запевнив, що консолідація «істинно проросійських сил Криму» обов’язково відбудеться і на заключному етапі виборчої кампанії з виборів до Верховної Ради Криму їхня підтримка зросте «у два-три і більше разів».

Місцеві і київські експерти по Криму, звертають увагу на те, що «професійні росіяни», які формують новий блок, насправді не спромоглися обзавестися впливовими на півострові мас-медіа, втратили свої позиції у владних структурах півострова, не змогли розширити свої організаційні структури далі райцентрів та великих міст, і, найголовніше, так і не висунули з-поміж свого кола сильного харизматичного лідера.

Враховуючи, що вибори до Верховної Ради АРК та органів місцевого самоврядування, найвірогідніше відбудуться наприкінці травня 2010 року, а в президентський виборчій кампанії «Російський блок»/«Російська громада Криму» та їхні нові сателіти жодної участі не беруть, то вони ризикують втратити і нинішні жалюгідні 3-4 відсотки популярності. Тільки й залишається, що їздити до Москви та просити грошей на «гуманітарну підтримку російських співвітчизників». Втім, тут у їхній майстерності «професійним росіянам» не відмовиш.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо С
вобода.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG