Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка вугільної галузі: дотації, реформи чи обіцянки?


Київ – У 2010 році зарплата українських шахтарів збільшиться на третину, а підтримка вугільної галузі з бюджету перевищить 10 мільярдів гривень, водночас податки для неї зменшаться. Про це заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на зустрічі з представниками шахтарів. Натомість опозиціонери вважають заявлену підтримку шахт політичним кроком, який не враховує економічних реалій. Експерти ж наголошують, що підтримка вугільної галузі потрібна, проте її структура має бути зовсім іншою.

У цьогорічному бюджеті на підтримку вугільної галузі передбачено 5,8 мільярда гривень, зокрема на переоснащення виробництва – близько 700 мільйонів. Тоді як надходження від вугільників заплановані набагато менші. А з наступного року бюджетна підтримка шахтарів має перевищити 10 мільярдів, заявила під час зустрічі з представниками вугільної галузі Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

«У 2010 році ми плануємо підтримати галузь через закупівлі техніки на умовах лізингу під державні гарантії. Плюс ми закладемо 4,2 мільярда на доплати до шахтарських пенсій. А з першого березня – плануємо на 30 відсотків збільшити зарплату шахтарям. Це лише початок шляху. Далі має бути виснажлива праця з переоснащення галузі, справжні соціальні гарантії. Якщо ми досягнемо справжніх, вищих цін на вугілля, заміни ним природного газу в опаленні та інших сферах.., ми з вами зробимо цю справу», – пообіцяла шахтарям Юлія Тимошенко.

За словами прем’єра, цим ініціативам не зашкодить можливе зволікання Верховної Ради з ухваленням нового бюджету, оскільки всі вони вже закріплені в законі «Про підвищення престижності шахтарської праці» та в урядових постановах.

Підтримка галузі є лише піаром – депутати-регіонали


Обіцянки уряду підтримати шахтарів є політичним піаром, який не має економічного підґрунтя, зазначає депутат Верховної Ради від Партії регіонів Ярослав Сухий.

«Мова йде не про те, хто чого більше наобіцяє, – каже він. – Криза у вугільній та металургійній галузях викликана складними економічними процесами. Ніякі мільярди тут не допоможуть. Потрібен інший підхід: переобладнання шахт, розробка нових горизонтів, а не подачки, і шахтарі це розуміють». За словами Ярослава Сухого, має місце лише загравання прем'єра з південно-східним регіоном України, з метою послабити позиції Партії регіонів на виборах.

Підтримку шахтарі отримають, але,не виключено, із затримкою, каже директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Саприкін.

«Є закон про престижність шахтарської праці, і його треба виконувати, бо вугільна галузь – це не просто одна з галузей. Це складова енергетичної безпеки держави. А для багатьох міст і містечок – єдине джерело доходів, – зазначає експерт. – Хоча, враховуючи можливості нинішнього українського бюджету, всі ці виплати відбуватимуться із затримками, десь до кінця 2010 року».

Найкраща підтримка шахтаря – переоснащення шахти


Тим часом від дотацій шахтарям уже відмовилися Великобританія та деякі інші європейські країни, зауважує виконавчий директор Фундації розвитку екологічних та енергетичних ринків Вадим Дюканов.

«Дотування вугільної галузі згубно впливає на економіку: завищені ціни на вугілля дезорієнтують покупця і стимулюють економічно необґрунтоване виробництво, яке ще й завдає шкоди довкіллю. Стратегія підтримки шахт не повинна бути передвиборним кроком, це тема для серйозного дослідження для наукового інституту», – наголошує експерт.

Тим часом представники шахт, принаймні, підтримують ініціативи Юлії Тимошенко. Зокрема, заявлені нею кроки схвалив і лідер Незалежної профспілки гірників та депутат від БЮТ Михайло Волинець. Проте він запропонував прем'єрові зосередитися на переоснащенні. І зауважив, що найкраща соціальна підтримка шахтаря – це підвищення ефективності видобутку вугілля.

За останній рік видобуток вугілля в Україні скоротився на 8 відсотків. Це дещо гірше, аніж у Західній Європі, проте Росія та Казахстан мають набагато гірші показники. Проте самі ж гірники зізнаються, що падіння обсягів уповільнив не реальний попит на вугілля, а державні закупівлі до вугільного резерву.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG