Доступність посилання

ТОП новини

У Львові закликали до солідарності з хворими на СНІД


Львів – Сьогодні у Львові про Всесвітній день солідарності з ВІЛ-позитивними людьми нагадували перехожим червоними стрічечками та інформаційними матеріалами, які волонтери роздавали на вулицях. А ще було з’єднане символічне рятувальне коло, створене тими людьми, від яких залежить доля віл-інфікованих людей і хворих на СНІД.

Це день не боротьби з ВІЛ/СНІДом, а саме солідарності з хворими, які сьогодні відкинуті суспільством, зазначали лікарі і громадські активісти. З одного боку, на Львівщині поширення синдрому набутого імунодефіциту людини, у порівнянні з Донеччиною чи Луганщиною, набагато менше.

Водночас, якщо порівнювати з сусідньою Польщею, то цифри вражають. В області на обліку у медичних закладах перебувають півтори тисячі ВІЛ-інфікованих осіб. Лише за цей рік виявили майже 390 нових випадків інфекції, а за увесь рік минулого року їх було 315.

За словами головного лікаря Львівського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яни Служинської, нині мешканці більш поінформовані про небезпеку інфекції, частіше звертаються у кабінети довіри і проходять тестування.

СНІД в Україні наростає


Однак ВІЛ-інфекція вийшла з так званих груп ризику, коли вона поширювалась переважно серед наркозалежних людей при введенні наркотиків. Щороку збільшується число хворих, які інфікувались статевим чином.

ВІЛ/СНІД набирає непрогнозованих обертів, наголосила лікар Мар’яна Служинська. Тому важливо, щоб в області створили стаціонарне відділення для ВІЛ-інфікованих осіб.

Цього року на Львівщині зросло число вагітних жінок із позитивним ВІЛ-інфікованим статусом, однак лише одна дитина народилась інфікованою. Усі інші матері пройшли необхідну терапію і народили здорових дітей.

ВІЛ-інфіковані особи, а це переважно люди віком від 18 до 49 років, перебувають у замкненому середовищі, зазначив Тарас Тигач, який належить до Всеукраїнської мережі тих, хто живе зі СНІДом. Передусім вони потребують психологічної допомоги, спілкування і уваги з боку медичних працівників.

Із ВІЛ/СНІДом можна жити, працювати, як і з іншими невиліковними хронічними хворобами – на цьому робили акцент у Львові у Всесвітній день солідарності з ВІЛ-позитивними людьми.

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG