Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Севастополя від ФСБ


Севастополь – У Севастополі на вимогу України розформовано флотське управління Федеральної служби безпеки Росії. Частина російських контррозвідників уже виїхали з України, а решта, за даними джерел Радіо Свобода, мають покинути Севастополь до кінця наступного тижня. У червні цього року голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що після 13 грудня всі співробітники ФСБ Росії на Чорноморському флоті повинні покинути територію України. За його словами, СБУ власними силами забезпечуватиме безпеку російських військових структур у Криму. Досі на Чорноморському флоті в Севастополі за спеціальною угодою між спецслужбами перебували 19 працівників ФСБ.

За даними джерел Радіо Свобода в силових структурах Севастополя, наприкінці минулого тижня управління ФСБ по Чорноморському флоту Росії в цьому місті днями перестало існувати. Його перші керівники переїхали до Новоросійська і саме там віднині дислокуватиметься ця структура російських спецслужб.

У будинку № 24 по вулиці Леніна в Севастополі, де розташовувався «особий отдєл», зараз триває справжня евакуація – пакуються папери, передається майно. За нашими даними, там ще перебуває півтора десятка феесбешників, але за 10 днів вони всі покинуть Севастополь. Більшість із них працювали на ЧФ Росії із 2001 року, коли після терактів у Росії та США українська сторона погодилася на перебування на території Криму двох десятків російських контррозвідників. Управління «особістів» розташовувалося у Севастополі, а офіцери перебували в усіх місцях дислокації ЧФ Росії: крім Севастопольської зони це Гвардійське під Сімферополем, Феодосія і Керч.

Однак останнім часом почала надходити інформація про причетність феесбешників до координації антиукраїнських масових заходів у Криму та за його межами, передачу ними інформації проросійським організаціям півострова, які проводили акції протесту проти заходу до Севастополя кораблів інших держав, проти проведення в Криму багатонаціональних військових навчань.

Операція «Прощай, Севастополь!» проводиться негласно

Офіційно ні в штабі ЧФ Росії, ні в Севастопольському управлінні СБУ цю інформацію не підтверджують. Речник управління Служби безпеки України по Севастополю лише сказав: «Нам ФСБ не доповідає… Це ж інше відомство, тож неетично говорити – йдуть вони чи не йдуть. Та й я не уповноважений коментувати подібні моменти».

Втім, із джерел Радіо Свобода в силових структурах стало відомо, що процес евакуації феесбешників до Росії активно відслідковують і СБУ, і військова контррозвідка, і розвідувальні структури України.

Разом з тим кілька російських інформаційних агенцій, з посиланням на російських силовиків, підтвердили, що працівники ФСБ Росії або вже покинули територію Криму, або покинуть її найближчим часом. Проте деякі мас-медіа припускають, що функції, які виконували феесбешники, котрі виїжджають до Новоросійська, «тепер будуть покладені або на представників інших підрозділів, наприклад, структури із захисту державної таємниці, або ж на співробітників, які не афішуватимуть свою місію».

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG