Доступність посилання

ТОП новини

Бразилія проривається у космос разом із Україною


 Ракета-носій ЗЕНІТ
Ракета-носій ЗЕНІТ

Дніпропетровськ – На візит президента Бразилії Луїса Інасіо Лули да Сільви сьогодні очікували на Дніпропетровщині. Область мала стати єдиним українським регіоном, де повинен був побувати бразильський лідер. Замість президента, в якого змінилися плани, до Дніпропетровська завітали бразильські урядовці меншого рангу, але це не вплинуло на зацікавленість дніпропетровців спільно розвивати космічний проект.

Свій космічний прорив Бразилія задумала в 1990-ті роки. Тоді здали в експлуатацію космічний центр «Алкантара», орієнтований на запуски ракетоносіїв середнього та важкого класу. Втім, після кількох невдалих стартів, космічна програма загальмувала. Надія на її «друге дихання» з’явилася 2003 року, коли Україна та Бразилія уклали двосторонній договір про космічну співпрацю.

Бразильська – інфраструктура, українська – ракета

Документ передбачав створення спільного підприємства і комерційні запуски ракет-носіїв із космодрому «Алкантара». Бразилія взялася готувати всю інфраструктуру, а Україна – будувати стартовий комплекс, проектувати та виготовляти ракету-носій «Циклон-4». Дніпропетровським підприємствам – конструкторському бюро «Південне» та заводу «Південмаш» – працювати над «Циклоном» почали допомагати й інші українські установи. Були сподівання на швидкий початок запусків. Проте не так сталось, як гадалось, каже генеральний конструктор КБ «Південне» Станіслав Конюхов: то в Бразилії змінювалась влада, то мешканці сіл, прилеглих до космодрому, не хотіли покидати обжитих земель. Тому остаточно зі створенням спільного підприємства визначились тільки 2007-го, а з місцем будівництва пускового комплексу – торік.

Станіслав Конюхов - гендиректор конструкторського бюро «Південне»
«Бразильська сторона якось довго «запрягалась». Ми ж свою роботу робимо, працюємо над ракетою. Розробили третю ступінь, спеціально для «Циклона-4» розробили двигун, працюємо за своїм планом. А вони за своїм планом не працювали. І от нарешті створене спільне підприємство, роботи активізувались. Зараз тривають роботи вже на місцевості», – розповів Станіслав Конюхов.

У проекту вже є конкуренти


Наразі обидві сторони налаштовані на якнайшвидший старт космічного проекту. Спорудження пускового комплексу має розпочатися до кінця нинішнього року, а перший пробний запуск запланували на кінець 2010-го.

У середу Президент України обговорював проект на переговорах із бразильським колегою в Києві. Після цього Ющенко запевнив, що всі спірні питання вже вирішені, а відносини між державами перейшли на рівень стратегічного партнерства.

Якщо вийде так, як задумали, то Україна і Бразилія розраховують серйозно потіснити конкурентів на ринку космічних послуг. Амбітний план – завоювати 10 вітсотків світового ринку запусків. Переваги проекту – висока надійність ракет, точність прицілювання, економічність. Наземний старт із «Алкантари» може коштувати чи не на третину дешевше, ніж нинішні пуски із плавучої платформи «Одіссей» у Тихому океані.

За українсько-бразильською роботою уважно і не без ревнощів стежать в інших куточках світу. Так, російські конструктори, які є партнерами українських ракетобудівників за іншими проектами, скоро можуть стати й конкурентами. Росія хоче реалізувати проект, подібний до українсько-бразильського, у Французькій Гвіані.

Що ж до Дніпропетровщини, то регіон підтверджує готовність співпрацювати з Бразилією не тільки в космічному напрямку, а й в АПК, електроніці, машинобудуванні. Поки відносини з партнерами із Бразилії підтримують менше півсотні підприємств області, імпорт товарів із Бразилії учетверо перевищує експорт.

(Дніпропетровськ – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG