Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Мій шанс – 50 відсотків виборців, котрі ще не визначилися (європейська преса)


Прага – Президент України Віктор Ющенко не лише вибачається перед поляками за шкоди, яких їм завдали «українські націоналісти», але запевняє європейських журналістів у тому, що вийде у другий тур президентських виборів після 17 січня 2010 року і переможе в них. Ющенко також висловив переконання, що вплив Москви на ці вибори не є вирішальним, бо «самі українці ухвалять свій вибір». У європейських газетах також розмірковують над можливим рішенням керівництва Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА), яке збереться у п’ятницю на португальському острові Мадейра для остаточного розподілу між Україною і Польщею кількості міст-господарів футбольного Євро-2012. Газети також пишуть про майбутній суботній боксерський поєдинок професіоналів у найпрестижнішій суперважкій категорії за версією WBC між українцем Віталієм Кличком та американцем Кевіном Джонсоном.

Польська «Жечпосполита» друкує інтерв’ю з Президентом України Віктором Ющенком, котрий не лише вибачається, «схиляючи голову», за сумні епізоди «у двосторонніх українсько-польських стосунках», «акції українських націоналістів та УПА» проти поляків, але й висловлює Польщі вдячність за сучасну підтримку європейських прагнень України. Ющенко наголосив, що «українець може прямо сказати сьогодні: поляк є моїм другом». Президент України також заявив у цьому інтерв’ю, що в разі перемоги Віктора Януковича чи Юлії Тимошенко на президентських виборах у січні наступного року «Україна матиме олігархічний варіант політики... і з таким набором політичних вартостей Київ у Європі ніхто не чекає». Віктор Ющенко також заявив у інтерв’ю про свою упевненість у перемозі на нинішніх виборах. Він сказав, що вийде до другого туру, бо розраховує на «50 відсотків українських виборців, котрі на сьогодні ще не визначилися, за кого ж голосуватимуть. Це позитивний сигнал, у якому я бачу свій шанс», – наголосив Президент України у розмові з «Жечпосполітою».

Лондонська «Таймз» інформує про конференцію НАТО в бельгійському Монсі щодо реального наповнення додаткового військового контингенту в Афганістані. Йшлося про необхідність направити додатково до Кабула щонайменше 7 тисяч вояків, хоча США, які самі направляють сюди ще 30 тисяч своїх військових, вимагали від Європи 10 тисяч осіб. Лондонська газета відзначає, що найбільше додаткового контингенту посилають такі держави НАТО як Велика Британія – 1200 вояків, Польща – майже 700, Італія – понад тисячу, Словаччина – понад 200. А серед нечленів НАТО найбільше армійське поповнення висилає Грузія – понад 900 вояків, Південна Корея – 400, Вірменія – 40, Україна – понад 20 вояків.

«Таймз» також подає велику статтю про німецького правого політика Отто Ламбсдорфа, котрий помер у ці дні у віці 82 роки, і який доклав чимало зусиль для «визнання Німеччиною її відповідальності за використання «рабської праці у нацистські часи». Газета розповідає про активну участь Ламбсдорфа у створенні німецького Фонду відшкодувань за використання Німеччиною «рабської праці у нацистські часи», коли влада погодилася заплатити у формі відшкодування понад 5 мільярдів доларів, у тому числі й сотням тисяч українських «підневільних робітників нацизму». Ламбсдорф заявляв тоді, у кінці 90-х, що «Німеччина має сьогодні відповідати за чорну сторінку у своїй історії.., коли влада Рейху полювала за дешевою працею на вулицях Польщі та України..., це були злочини, схвалені державою».

Польська «Ґазета Виборча» розмірковує над тим, чи стане Донецьк «європейським містом», тобто чи схвалить УЄФА у п’ятницю на Мадейрі рішення, щоб включити Донецьк у число міст-господарів Євро-2012. Газета зазначає, що окрім стадіону красеня «Донбас-Арена», на який український олігарх Рінат Ахметов пожертвував понад 400 мільйонів доларів, «столиці Донбасу» немає чим і похвалитися, тут поки що тільки обіцяють УЄФА європейські готелі, новий авіаційний термінал на летовищі Донецька та інше. «Ґазета Виборча» вказує на проблеми Донецька в інфраструктурі: немає доріг, модерних транспортних розв’язок та іншого, що вкрай необхідне, щоб приймати десятки тисяч уболівальників із усього світу. «Поки що УЄФА мусить вірити донецьким урядовцям у їхнє слово, хоча під нього також немає ще належних фундаментів, і праця розпочнеться лише цієї зими», – наголошує польська газета щодо того, що мають у Донецьку ще зробити до футбольного свята Європи 2012 року. «Ґазета Виборча» нагадує, що 11 грудня УЄФА остаточно вирішить на острові Мадейра, чи надавити право на проведення Євро-2012 Києву, Донецьку, Харкову і Львову, а з польського боку – Варшаві, Вроцлаву, Познані та Ґданську.

Австрійська «Дер Штандард» інформує про підготовку швейцарського Берна до суботнього матчу за звання найсильнішого боксера-професіонала у найпрестижнішій версії WBC, коли на місцевому стадіоні зійдуться у двобої українець, володар найпрестижнішого чемпіонського пояса WBC, Володимир Кличко і претендент у надважкій категорії – темношкірий американець Кевін Джонсон, котрий обіцяє, що «шокує світ» своєю перемогою над найсильнішим у світі боксером, яким вважають Віталія Кличка. Сам же Віталій Кличко заявив, що не думає «вовтузитися з Джонсоном всі 12 раундів», тобто, обіцяє перемогу, як завжди, достроково – нокаутом.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG