Доступність посилання

ТОП новини

«Я прошу, щоб Україна проявила політичну волю» – Ренате Вольвенд


Ренате Вольвенд, доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи з питань дотримання Україною зобов'язань ПАРЄ, Kиїв, 8 грудня 2009 року
Ренате Вольвенд, доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи з питань дотримання Україною зобов'язань ПАРЄ, Kиїв, 8 грудня 2009 року

Київ – Українська влада не виконує рекомендації Ради Європи. Про це заявила Ренате Вольвенд, доповідач Парламентської асамблеї Ради Європи з питань дотримання Україною зобов'язань ПАРЄ. Майже 15 років тому Київ підписав документ щодо вступу в цю міжурядову організацію. Цим взяв на себе добровільні зобов’язання щодо захисту прав людини, демократичних засад та верховенства права. Відтоді європейці розпочали відстежувати, як Україна виконує взяті на себе зобов’язання. Зі звітом виступала у вівторок у Києві доповідачка Ренате Вольвенд. Вона вже традиційно критикує українську владу щодо невиконання рекомендацій Ради Європи.

За місяць до президентський виборів Ренате Вольвенд окремо зупинилася на зауваженнях Ради Європи до виборчого законодавства України. Після парламентських виборів 2007 року європейці закликали Київ розпочати роботу над єдиним виборчим кодексом, але, на жаль, цю роботу досі не зроблено. Також вона шкодує, що Верховна Рада минулого тижня не ухвалила поправки до закону про вибори Президента.

«Щоб підсилити демократичні засади, – говорить Ренате Вольвенд, – слід дозволити українським громадським організаціям спостерігати за виборами. Також викликає занепокоєння, що в день виборів можна вносити зміни в список виборців, адже це може створити умови для фальсифікацій. Також було б дуже важливим мати більш прозорі й чіткі правила для підрахунку голосів і процедури оскарження».

Співдоповідач ПАСЄ сподівається, що найближчими днями поправки таки ухвалять.

Моніторинг України, очевидно, продовжать

Ренате Вольвенд заявила, що після наступних виборів,очевидно, процедура моніторингу продовжиться. «Я постійно сподіваюся, що ми можемо зняти моніторинг. Тому я прошу, щоб Україна проявила політичну волю, – заначає вона. – Я розумію, що ситуація непроста, що одна партія блокує ініціативи іншої партії. Але якщо країна хоче позбутися моніторингу і перейти на суто дружні стосунки з Радою Європи, то для цього треба щось зробити».

Крім законів про вибори, Рада Європа закликає Україну ухвалити проект кримінально-процесуального кодексу України та закон про прокуратуру. Пакет антикорупційних законів, який був ухвалений у липні цього року і мав вступити в дію з 1 січня наступного, через невідповідність Конституції, може бути замороженим. Фінансування судів та суддів відбувається не на належному рівні.

Одну з вимог міжнародної організації Україна частково виконала – створила єдиний реєстр виборців. Але пані Вольвенд ставиться до нього обережно. «Коли я 10 днів тому перебувала в Україні з візитом, МВС дуже гордилося створенням єдиного реєстру виборців. Але з боку громадських організацій я чула чимало сумнівів щодо точності цього списку», – зауважила Вольвенд.

Підсумовуючи, вона сказала, що недостатньо просто поглянути на перелік рекомендацій. Важливо, щоб закони виконувалися, а умови життя наближалися до європейських стандартів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

XS
SM
MD
LG