Доступність посилання

ТОП новини

Право на гідність людини порушується найчастіше


Львів – Сьогодні у Львові у Всесвітній День прав людини відбудеться марафон, під час якого писатимуть листи проти погроз, насильства та ув'язнення з політичних мотивів людей у всьому світі. Однак, якщо говорити про те, які, на думку мешканців Львівщини, найчастіше порушуються права людини в України, то вони називають порушення права на гідність людини.

Активісти громадських організацій у центрі міста писатимуть разом з львів’янами колективного листа на захист людей, яким загрожує або вже порушені їхні права. Ці листи та поштівки, сподіваються ініціатори акції, чинитимуть тиск на представників влади, які можуть вплинути і змінити на ситуацію, а також підтримувати жертв порушень прав людини.

«Вимагаймо гідності!»

Головне гасло акції – «Вимагаймо гідності», розповіла львівський представник міжнародної амністії в Україні Наталя Дульнєва, і стосується ця проблема безпосередньо України. Подолання бідності, дискримінації, насильства, особливо щодо жінок – на цьому акцентують увагу правозахисники.

Жіноча бідність, на думку Наталки Дульнєвої, є вислідом насильства. Сьогодні бідні і заможні мешканці області мають нерівний доступ до медицини, що позначається на високій смертності серед людей малозабезпечених, а це приниження гідності людини.

«Порушується право на гідність. Це одна з зі складових моментів, на яких тримаються усі права. Це і право на свободу від страху, від насильства, тортур, право на свободу від голоду. Тобто рівень життя, охорона здоров’я, свобода слова, вибору. По суті, порушуються усі права», – каже Наталя Дульнєва.

Львів’яни не знають ані своїх прав, ані як їх захистити

Згідно з моніторингами громадських організацій, мешканці Львівщини не знають ані своїх прав, ані механізмів захисту. Відтак не вміють написати скаргу, не знають, де відстоювати свої права.

Близько 10 тисяч мешканців Жовківщини упродовж двох років відвідали сайт громадського форуму і отримали консультації щодо порушення їхніх прав. Левова частка звернень за цей рік стосувалась комунального господарства, роботи місцевих органів влади, зазначив Андрій Марков, громадський активіст із Жовкви.

«Люди просять у нас допомоги, щоб вплинути на владу, домогтись права на якісне надання послуг, за які вони платять гроші», – каже Андрій Марков.

На житлово-комунальну сферу, бездіяльність міських органів влади, які порушують права людей, нарікає переважна більшість мешканців міст і сіл області, наголосив керівник громадської організації «Право і демократія» Андрій Бурий:
«Найбільше звертаються малозабезпечені громадяни. Які не мають можливості звернутись до фахових юристів, адвокатів. Набридла бездіяльність комунальних підприємств, і люди намагаються самостійно з цим боротись».

Нині важко знайти сферу, де б не порушувались права людини, наголошують правозахисники. Найчастіше порушується право власності, на здоров’я, права споживачів, трудові права працівників, права пасажирів при перевезенні в громадському транспорті, масово порушується право людини на справедливий судовий розгляд, і цей список можна продовжувати далі. А ще половина дітей зазначили, що їхні права порушують батьки, які не дослухаться до їхньої думки, застосовують фізичне покарання, що принижує гідність дитини.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG