Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 як привід попіаритися


Юлія Тимошенко посміхається, щойно отримавши інформацію про рішення УЄФА, під час своєї прес-конференції в Києві, 11 грудня 2009 року
Юлія Тимошенко посміхається, щойно отримавши інформацію про рішення УЄФА, під час своєї прес-конференції в Києві, 11 грудня 2009 року

Київ – Чотири українські міста – Київ, Донецьк, Львів і Харків – отримали право приймати матчі Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. І фінал першості пройде саме в українській столиці. Таке рішення ухвалив у п’ятницю Виконком Союзу європейських футбольних асоціацій, зібравшись на Мадейрі. Прем’єр-міністр та Президент України назвали цю подію перемогою всього українського народу. Юлія Тимошенко закликала Віктора Ющенка відкликати вето на закон про фінансування Євро-2012.

Рішення виконком УЄФА щодо того, скільки українських міст отримають право проводити матчі Євро-2012, затамувавши подих чекали не лише прості громадяни, а й політики. Бо вже очевидно, що тема проведення в Україні європейської першості стала предметом політичних маніпуляцій під час президентської виборчої кампанії.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко першою привітала Україну з тим, що матчі Євро-2012 проходитимуть у Донецьку, Львові та Харкові, а Київ стане місцем фінальних футбольних баталій. Проте не втрималася від критики політичних опонентів.

«Знято усі заяви великих політиків, що «Євро» руйнується, «Євро» не буде, «Євро» не фінансується. І я вважаю, що ніхто з наших політичних опонентів не може радіти, тому що сьогодні перемогла Україна», – зазначила прем’єр.

Тезу про перемогу України майже слово в слово повторив і Віктор Ющенко, вітаючи телефоном президента Федерації футболу України Григорія Суркіса з рішенням УЄФА. Також, виступаючи у Рівному, глава держави подякував «усім , хто допоміг разом пройти цей важкий шлях, партнерам по проведенню Євро-2012 і особисто Мішелю Платіні, за те, що посприяв ухваленню цього непростого рішення – провести найсхідніший європейський чемпіонат».

Президент УЄФА Мішель Платіні теж висловив задоволення тим, що «завдяки величезним зусиллям української влади ми нарешті можемо дати зелене світло симетричному турнірові з чотирма містами і в Польщі, і в Україні».

Тож тепер футбольна першість Європи 2012 року проходитиме у 4 польських містах: Варшаві, Познані, Вроцлаві та Гданську, які отримали підтвердження ще у квітні, і в 4 українських.

Не словом, а ділом

Юлія Тимошенко запропонувала українським політикам не на словах, а на ділі об’єднатися навколо підготовки до проведення Євро-2012. Прем’єр-міністр закликала Президента відкликати вето на законопроект із фінансування підготовки до Євро-2012. Прем’єр назвала усі розмови про вимушену емісію у зв’язку з необхідністю фінансувати чемпіонат – політичними спекуляціями.

«Не треба влаштовувати фінансових голодоморів, а треба відкрити усі шляхи. Чемпіонат мусить фінансуватися за рахунок доходів Нацбанку, які за законом про Національний банк є і доходами бюджету. А враховуючи великий обсяг рефінансування комерційних банків під 16 відсотків річних, дохід Нацбанку значно більший за необхідних 15 мільярдів», – заявила Тимошенко.

Гроші потрібні й терміново, оскільки виконком УЄФА наголосив, що Україні ще треба багато зробити для забезпечення належного рівня проведення матчів у 4 визначених містах і що процес підготовки УЄФА ретельно контролюватиметься.

Відомий спортивний коментатор Ігор Мірошниченко переконаний, що нинішнє рішення УЄФА є кредитом на майбутнє для усіх українських політиків. Оскільки «вони втратили довіру і Євро-2012 стане справжнім випробуванням для так званої політичної еліти. Може так статися, що лише нове покоління політиків зможе довести справу до кінця і влаштувати для громадян України це свято. Адже Євро-2012 – це насамперед свято для тих, хто приймає у себе чемпіонат, а вже потім для гостей», – сказав Мірошниченко.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG