Доступність посилання

ТОП новини

Китай отримуватиме туркменський газ в обхід Росії


Напередодні запуску газопроводу, яким туркменський газ почали експортувати до Китаю, 13 грудня в Ашгабаті відбулася зустріч президентів Туркменистану і Китайської Народної Республіки, Ґурбанґули Бердімухаммедова (справа) і Ху Цзіньтао
Напередодні запуску газопроводу, яким туркменський газ почали експортувати до Китаю, 13 грудня в Ашгабаті відбулася зустріч президентів Туркменистану і Китайської Народної Республіки, Ґурбанґули Бердімухаммедова (справа) і Ху Цзіньтао

Прага – Перша черга газопроводу «Туркменистан – Китай» – запущена. Новий маршрут дозволить постачати середньоазійський газ до КНР в обхід Росії. Експерти називають цей проект стратегічним, який, до того ж, може змінити геополітичну ситуацію в регіоні.

Туркменистан – Узбекистан – Казахстан – Китай. Таким маршрутом середньоазійський газ постачатиметься до КНР. І вже до кінця року через нього Китай має отримати 150 мільйонів кубів туркменського газу. Планувалося, що потужність газопроводу, будівництво якого повністю має завершитись до 2013 року, становитиме 30 мільярдів кубометрів щорічно. Але Пекін та Ашгабат підписали попередню угоду, за якою потужність газогону має збільшитися ще на 10 мільярдів кубів.

Раніше близько 90 відсотків середньоазійського газу експонувалося через російський «Газпром». Утім, після вибуху на туркменській ділянці газопроводу «Середня Азія – Центр» навесні цього року, постачання туркменського газу до Росії припинилися. Тож, диверсифікація енергоринку для Ашгабата була надзвичайно важливою.

Новий газопровід відкриває нові можливості для усього середньоазійського регіону. «Найбільш важливо те, що це вперше, коли перед Туркменистаном відкривається великий експортний маршрут, який не йде через Росію, – зазначає експерт із енергетичних питань на пострадянському просторі Дженніфер ДіЛей.

Китайського ринку на всіх вистачить, а монопольного становища – ні

Сьогодні між Москвою та Ашгабатом діє довгостроковий контракт на поставки туркменського газу. Утім, після початку економічної кризи та падіння світового попиту на газ, ці контракти для Росії стали невигідними. Саме через це, на думку оглядачів, російська сторона і припинила купувати туркменський газ, використавши аварію на газопроводі «Середня Азія – Цент», як привід. І від того, що відтепер Ашгабат постачатиме своє паливо в обхід Росії, «Газпром» втратить не надто заявив Радіо Свобода російський аналітик Віталій Крюков.

«Ситуація принципово не зміниться, оскільки у «Газпрому» діє довгостроковий контракт на закупку газу, і його об’єми визначені. Звісно, додаткові обсяги постачатимуться уже на інші ринки. Тож, із цієї точки зору «Газпром» недоотримає ті перспективні обсяги газу, які б міг, – говорить російський аналітик. – Але, зважаючи на те, що у перспективі 5 років прогнозують надлишок пропозиції газу на ринку, тож, «Газпром» навряд чи хотів би їх отримувати».

Як і Туркменистан, Росія розглядає Китай як одного із важливих партнерів для експорту газу. Але, зазначає Віталій Крюков, зважаючи на те, що Пекін продовжує нарощувати потужності, він зможе закуповувати в повному обсязі як російське, так і туркменське паливо.

Ще одним перспективним ринком збуту туркменського газу має стати Іран. Наприкінці грудня планують відкрити другу гілку газопроводу «Туркменистан – Іран», і це дозволить збільшити постачання палива з нинішніх 8 кубів до 14.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG