Доступність посилання

ТОП новини

Громадян в Україні меншає, чиновників – більшає


Київ – Населення України продовжує скорочуватися. Наприкінці 2009 року за даними держкомстату українців стало менше, ніж 46 мільйонів. Експерти кажуть про те, що демографічна ситуація вже становить загрозу національній безпеці. Якщо тенденцію не вдасться переламати, то країна постане перед необхідністю кликати мігрантів.

Попри звіти влади про те, що народжуваність в Україні зростає, загальна кількість населення продовжує зменшуватися. За даними державного комітету статистики, на 1 листопада 2009 року чисельність населення становила близько 45 мільйонів 999 тисяч осіб. Тоді як на 1 листопада минулого року населення України становило 46 мільйонів 179 тисяч людей. Таким чином, за рік людність країни поменшала на 180 тисяч осіб.

Керівник соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна зазначає, що влада охоче звітує про зростання народжуваності, натомість не договорює про інший, менш приємний показник.

«Народжуваність дещо підвищується, але ж і смертність не знижується. Радше навпаки, – зазначає вона. – Тому, в підсумку, зменшується населення. А про те, що смертність не знижується, представники влади говорити не люблять».

Демографія під кутом національної безпеки


Експерт Центру Разумкова наголошує, що в Україні скорочення населення зумовлене насамперед незадовільним станом охорони здоров’я. А демографічний сплеск останніх років може виявитися короткотерміновим. Бо він зумовлений не досягненнями влади. «Зараз підвищилася народжуваність тому, що у дітородний вік увійшли ті, хто з’явився під час останнього демографічного буму початку 1980-х», – каже Людмила Шангіна.

За словами першого заступника голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Сергія Гриневецького, демографічна ситуація в країні становить загрозу національній безпеці.

«Треба приймати рішучі заходи, починаючи від справедливої і чесної медичної статистики. Але головним пріоритетом має стати якісне харчування. Адже ми по споживанню м’яса, риби, овочів, фруктів є на одному з найостанніших місць у Європі», – зауважує депутат від Блоку Литвина.

Суперечки довкола мігрантів

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень національної академії наук Елла Лібанова вважає, що демографічну ситуацію можна змінити, лише почавши стимулювати міграцію до країни.

«По-перше, для того, щоб населення припинило скорочуватися, пересічна українська жінка має народжувати десь три дитини. Я не бачу можливості подолати депопуляцію виключно силами співгромадян», – зазначає провідний демограф країни.

Натомість експерт-соціолог Людмила Шангіна вважає такий шлях вирішення демографічної проблеми хибним.

«Немає нічого простішого, як, дійсно, дозволити, щоби мігранти з країн, де люди живуть ще гірше, прийшли сюди і працювали тут. І тим самим давали можливість нашій владі і тим 200 сім’ям, які живуть і без того непогано, жити ще краще», – говорить експерт Центру Разумкова, наголошуючи на необхідності підвищення якості життя.

Чиновники – чемпіони з «плодючості»

Експерти наголошують на певному парадоксі в розвиткові України. Адже, одночасно зі зменшенням населення, постійно зростає кількість державних службовців. За даними Головного управління Державної служби, за останні 10 років кількість чиновників в Україні зросла більше ніж на 100 тисяч осіб.

За словами депутата Сергія Гриневецького, збільшення кількості чиновників не призводить до кращого функціонування державного апарату, а отже, до покращення умов життя. «Це наслідок централізації влади і дуалізму виконавчої влади», – каже депутат.На його думку, органи влади зосереджені переважно на функціях контролю.

За прогнозами демографів, якщо тенденція не зміниться, то до 2050 року населення України зменшиться до 36 мільйонів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG