Доступність посилання

ТОП новини

Благодійне Різдво у Латвії


Рига – Латвійці, попри складні економічні умови в країні, відкриті для благодійництва. Вони усвідомлюють, що не тільки кошти, а й добре слово, тепла рука, ласкава посмішка та пісня можуть допомогти тим, кому ще важче – людям з особливими вадами здоров’я. Напередодні Різдвяних свят у Латвії проходять різноманітні благодійні акції, зокрема «Ангели над Латвією» та «Разом – до Різдва», мета яких допомогти дітям-інвалідам.

Благодійна акція «Разом – до Різдва» розпочалася 1 грудня. Цього дня у Ризі була запалена особлива Новорічна ялинка, яку діти зі специфічними вадами здоров’я прикрасили власними виробами – ангелами, на крилах яких написали свої бажання.

У рамках проекту відбулись різноманітні благодійні заходи. Концерт у Церкві Петра, у якому 150 талановитих дітей-інвалідів виступили разом із відомими латвійськими виконавцями, став кульмінацією акції.

«Вони можуть робити те ж саме, що й ми, інколи набагато краще»


Співачка Марта Бієриня виконала пісню «Ave Maria» разом із вихованцем школи-інтернату для глухих Едгаром Тюзесом. Марта співала, а Едгар емоційно супроводжував її спів мовою для глухонімих.

«Мені здається, що ця співпраця була чудовою. Вона відкрила мені очі. Працюючи у цьому проекті, я усвідомила, що навколо є багато людей, яких ми у повсякденному житті не помічаємо. Цей проект дозволив мені підключитися до благодійної справи і показати, що ці люди можуть робити те ж саме, що й ми, а інколи й набагато краще», – розповіла Марта Бієріня.

Інша учасниця проекту «Разом – до Різдва» оперна співачка Кристина Задовська вважає, що у дітей з вадами здоров’я багато чому можна навчитися.

«Спостерігаючи за їхніми виступами, ми всі плакали. Ці діти дуже емоційні, відкриті, з чистим поглядом на життя. Це дуже зворушливо для людини зі сторони. Дивлячись цей концерт, я подумала, що нам слід ще багато вчитися. Вчитися бути радісними, чистими, відкритими для життя», – каже Задовська.

День добра

Другий рік поспіль у Латвії у період зимових свят проходить ще одна благодійна акція «Ангели над Латвією», організаторами якої виступили телекомпанія LNT, Swedbank та благодійна організація Ziedot.lv.

У рамках цієї акції 20 грудня в Латвії оголосили Днем добра, коли за будь-яке пожертвування люди отримували символіку з ангелом.

«Люди приносили все, що могли: речі, продукти, солодощі, жертвували кошти. Усе це буде передане дітям. Тим, хто не має того, що маємо ми», – розповіла одна з добровольців акції Яна.

Кошти збирали для важкохворих дітей – дев’ятирічного Маріса, трирічної Сандри, одинадцятирічної Мари, семирічної Гундеги та п’ятирічної Естере, на лікування яких потрібно було 80 тисяч доларів. Однак у перебігу акції було зібрано майже 680 тисяч доларів, що дозволить надати допомогу ще 159 хворим дітям.

Притча про ангела

Якось одній людині приснився сон, ніби йде вона піщаним берегом, а поряд з нею – ангел. Коли людина згадувала радісні події свого життя, то на піску бачила два ланцюжки слідів – своїх і ангела. Коли сумні, то сліди були тільки одні.

Запитала людина у ангела: «Чому ти не був зі мною у важкі години мого життя?». На що ангел відповів: «Я ніколи тебе не залишав. Просто у часи випробувань та в біді я ніс тебе на руках...».

Різдво – найкращий час стати добрим ангелом для тих, хто потребує допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG