Доступність посилання

ТОП новини

Про що розмовляв Путін з Кадировим після скандального інтерв’ю президента Чечні? (Європейська преса)


Прага – Європейська преса обговорює висловлювання президента Чечні Рамзана Кадирова в інтерв’ю Ройтерс про те, що Росія має покінчити з «хворобами» на кшталт України і Грузії і «розпочати атакувати». Оглядачі наголошують, що ці слова Кадирова викликали міжнародний скандал, який розростається. Преса публікує офіційні реакції Києва, Тбілісі й Москви на це інтерв’ю Кадирова, де українці назвали слова президента Чечні «відкрито агресивними і, по суті, мілітарними», а грузини переконані, що ці слова Кадирова свідчать про його входження до числа «прихильників відновлення СРСР силовими методами». Російське МЗС частково відмежувалося від закликів президента Чечні, зокрема щодо України, а частково солідаризувалося з ним у тому, що стосується Грузії.

Ми вже публікували фрагменти з інтерв’ю Рамзана Кадирова в огляді преси за понеділок. Після цього агентство Ройтерс заявило, що в Інтернеті, мовляв, слова ці були вирвані з контексту інтерв’ю і це стосується також і публікації в «Дейлі Телеґраф».

Агентство Ройтерс пішло навіть на свій варіант оригінального подання скандальних слів Кадирова російською. І ми повторюємо їх тут: «А так, Грузія, Південна Осетія, Україна – все це буде тривати й тривати. Це зайва хвороба для Росії, для чого завжди хворіти, якщо можна викорінити все раз і назавжди. Ми велика держава, у нас все є. Є армія, є техніка. Треба нападати, якщо тебе не залишають у спокої, не треба оборонятися, треба нападати на державу і на що хочеш – щоб жити спокійно. Вони нас так просто не залишать. І ми для цього готуємося, і жартувати з нами, гратися з нами ми нікому не дозволимо».

Російське видання «Комерсант» вважає, що «Рамзан Кадиров будує для Росії наступальні плани» і додає, що «слова президента Чечні викликали міжнародний скандал». Газета також цитує міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, який у відповідь на запитання про скандальні висловлювання Кадирова заявив, що Росія «не бачить якої-небудь загрози з боку України», але, на його думку, «грузинське керівництво являє загрозу для регіонального миру і безпеки». «Комерсант» тут же робить висновок, що «деякі висловлені в інтерв’ю оцінки Рамзана Кадирова збіглись з позицією федерального центру».

Ця газета також інформує, що 21 грудня, вже після скандального інтерв’ю Кадирова, «прем’єр-міністр Росії Володимир Путін прийняв президента Чечні в Білому домі в Москві. Чи обговорювалися в перебігу цієї зустрічі висловлювання пана Кадирова у скандальному інтерв’ю Ройтерс, в прес-службі уряду Російської Федерації не уточнюють». Також повідомляють, що прес-секретар Кадирова «намагався пригасити міжнародний скандал, що розгоряється.., але прямі цитати свого шефа, оприлюднені Ройтерс, спростовувати не захотів».

Деякі агентства висловили припущення, що Кадирова попросили озвучити можливість воєнного конфлікту Москви з Грузією і Україною, щоб перевірити реакцію громадськості.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG