Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі «тягнибоківці» побилися з лівими і російськими націоналістами


Марш «Свободи»
Марш «Свободи»

Севастополь – У вихідні в Севастополі сталися сутички між українськими правими і проросійськими лівими активістами. Міліція застосувала силу і зупинила бійку.

Активісти партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» в рамках передвиборної кампанії свого лідера Олега Тягнибока мали намір провести у Севастополі «Марш проти нелегальної імміграції». Вони вимагали скасувати угоду з Європейським Союзом про реадмісію, яка набуде чинності з січня 2010 року, та ухвалити новий закон про громадянство. За словами прихильників Тягнибока, чинний закон уже 2010 року дозволить залишитися в Україні 250 тисячам нелегальних емігрантів, яких вишлють сюди з Європейського Союзу.

«Свободівці» мали пройти маршем від майдану Суворова до майдану Нахімова у центрі Севастополя. Однак проводити акцію правим перешкодили прихильники лівих і проросійських сил. Серед них, зокрема, були активісти Компартії, ПСПУ та Російського блоку. Близько сотні учасників маршу пройшли якихсь 200 метрів, як дорогу їм перегородили три сотні опонентів.
Проросійські і ліві сили чекали на «свободівців»

Напередодні на одному з місцевих інтернет-ресурсів керівники кількох проросійських організацій міста чітко проінструктували своїх прихильників, де і коли збиратися, як перекривати дорогу і що з собою брати. З боку лівих і проросійських активістів у «свободівців» полетіли димові шашки, яйця і каміння.

Прихильники «Свободи» відповіли тим, що знаходили на землі. Міліція намагалася розвести сторони, але кілька сутичок усе ж відбулося.

«Свободівці» планують активізуватися в Криму

Загалом серйозно ніхто не потерпів, правоохоронці затримали 6 учасників проросійської акції (правда, за годину їх відпустили). «Свободівці» ж, провівши мітинг на місці інциденту і проскандувавши лозунги проти імміграції, завантажилися в автобуси, які надали правоохоронці.

За словами голови кримської організації ВО «Свобода» Едуарда Леонова, в акції брали участь переважно мешканці Сімферополя та Євпаторії, а також активісти севастопольського осередку «Свободи». Подібний марш, але без інцидентів, 20 грудня «свободівці» провели у Сімферополі.
Міліція розбороняла учасників протестів

Досі президентська виборча кампанія у Севастополі, на відміну від 2004 року, коли було досить багато провокацій, проходила спокійно. Цього разу чергове загострення у місті чекають 6 січня, коли до Севастополя має прибути сам Олег Тягнибок.

Водночас на місцевих інтернет-ресурсах розгорнуто масштабну кампанію з закликами до бойкоту виборів – мовляв, це вибори українського Президента, і до Севастополя жодного стосунку вони не мають. Разом із тим на тих же інтернет-форумах лунають заклики протидіяти приїздові до Севастополя не тільки Олега Тягнибока, а й інших кандидатів на Президента України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG