Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про головні події 2009 року


Прага – Надзвичайно суперечливий і багатий на події 2009 рік, за піфагорійською нумерологією, рік нового шляху. Європа пережила пік чи не найважчої за післявоєнний час фінансової кризи, європейці на початку 2009 року дуже довірилися новому президентові США Баракові Обамі, у наприкінці року було остаточно ухвалено Лісабонську угоду – конституційну основу Євросоюзу... Які ж ще події 2009-го оглядачі назвали головними?

Наприклад, газетою року у Великій Британії стала «Файненшел Таймз», її ж називають однією з головних газет і в інших країнах ЄС. Ця ж газета й інші, наприклад, британська «Дейлі Телеґраф» , назвали одним із головних явищ 2009 року для європейців – «Обамоманію», коли з початку року Європа покладала велику надію на відкриту усмішку нового американського президента Барака Обами. Він пообіцяв вивести війська з Іраку, закрити в’язницю в Ґуантанамо, вирішити проблему Афганістану, де, наприклад, Велика Британія зазнала у 2009 році найбільших людських втрат після Фолклендської війни. Але пізніше поволі настає розчарування європейців в Обамі. Особливий скептицизм викликало вручення йому Нобелівської премії миру, відзначає «Дейлі Телеґраф». Газета також виділяє як визначну подію 2009 року – ратифікацію переробленої конституції ЄС – Лісабонської угоди, яку тричі відхиляли на референдумах в різних країнах Європи і котру не хотів підписувати президент Чехії Вацлав Клаус. Після цього Європа обрала своє нове керівництво. «Дейлі Телеґраф» наголошує також, що європейці пережили у 2009 році чи не найважчий час економічної кризи, перші ознаки виходу з якої з’явилися лише у листопаді 2009-го. Це видання також виділяє найскандальніші особистості Європи у 2009 році – американського режисера Романа Поланського, якого заарештувала швейцарська влада за американським розшуком, французького президента Ніколя Саркозі, який радів найбільш болючим ударам кризи по Великій Британії і був найбільш непопулярним серед французьких мігрантів та підтримав швейцарський референдум про заборону будівництв мечетей. «Дейлі Телеґраф» також виділила серед найбільш скандальних подій удар статуеткою, який завдав психічно хворий італієць по обличчі італійського прем’єра Сільвіо Берлусконі.

Французька «Експрес» устами філософа і економіста Жака Атталі називає серед найважчих європейських подій 2009 року фінансову й економічну кризу, невдалий саміт ООН зі змін клімату в Копенгагені, байдужі європейські вибори 2009 року. Атталі все ж вважає, що 2009-й дає можливість дивитися європейцям у майбутнє з оптимізмом, бо відновилося економічне зростання в регіонах, були здійснені вражаючі наукові відкриття і створені нові витвори мистецтва.

Лондонська «Файненшел Таймз» називає серед найпопулярніших політиків 2009 року також німецького канцлера Ангелу Меркель, яка не лише змогла виграти вибори 2009 року у себе в Німеччині але й сприяла консолідації європейців довкола Лісабонської угоди. Газета відзначає також серед скандальних подій року політичні сварки між лейбористами і консерваторами та зауважує, що британська банківська система зазнала у 2009 році одну з найстрашніших криз за свою історію. «Файненшел Таймз» також вважає, що саміт «Групи двадцяти» в Лондоні відіграв велику роль у боротьбі зі світовою фінансовою кризою та сприяв економічному відновленню у світі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG