Доступність посилання

ТОП новини

Розповсюдження «Кримської світлиці» блокують


Кримська світлиця
Кримська світлиця

Сімферополь – Понад дві тисячі передплатників єдиної в Криму повноцінної україномовної газети «Кримська світлиця» не отримали перше у новому році число цього видання. Газета віддрукована, але лежить під фактичним арештом на складі Сімферопольського цеху обробки і перевезення пошти. За даними Радіо Свобода, з київського державного підприємства «Преса» надійшло усне розпорядження: без «особливого розпорядження» з держпідприємства «Журнально-газетне видавництво» Мінкультури України доставку «Кримської світлиці» передплатникам зупинити.

31 грудня редакції вдалося випустила перший номер «Кримської світлиці», 1 січня частина його накладу потрапила у кіоски «Кримсоюздруку», але інша частина залишилася на експедиторських складах Укрпошти. Кримські поштовики прийняли віддрукований номер, проте його розповсюдження зупинив наказ із Києва. Представник Укрпошти Валентина Яніна підтвердила журналістам, що для розвезення газети до поштових відділень у Криму та за його межами потрібне «добро» видавця: «Журнально-газетного видавництва» Міністерства культури і туризму України.

Напередодні Нового року і 17-ї річниці заснування газети, що відзначалося наприкінці грудня, Мінкультури України, яке є одним із трьох співзасновників «Кримської світлиці», а його підрозділ (держпідприємство «Журнально-газетне видавництво») – видавцем газети, звільнило її головного редактора Віктора Качулу. У наказі, підписаному директором видавництва Віталієм Сатаренком і завізованому міністром культури і туризму України Василем Вовкуном, причиною звільнення Віктора Качули названі «систематичні порушення вимог наказів та розпоряджень» і «неналежне виконання службових обов’язків».

Претензій один до одного багато

Заступник міністра культури Микола Яковина пояснив Радіо Свобода, що до звільненого редактора виникло «чимало запитань з приводу фінансово-господарської діяльності редакції». За його словами, Віктор Качула прийняв на роботу своїх родичів і відмовлявся провести в редакції скорочення, що були вкрай необхідними в умовах економічної кризи і обмеженого фінансування міністерства та його підрозділів. Не задоволені у Мінкульті і накладом газети, її дизайном та якістю друку – сказав Микола Яковина.

Сам Віктор Качула після свого звільнення заявив, що раніше урядові чиновники натякали, що на шпальтах видання «занадто багато Президента та патріотичної тематики». Він визнав, що такі жорсткі дії чиновників формально викликала його незгода з вимогою керівництва державного видавництва про радикальне скорочення трудового колективу редакції. Сьогодні він подав скаргу до суду, оскаржуючи рішення міністерських чиновників. Профспілкова організація редакції оголосила передстрайковий стан.
Водночас збори трудового колективу газети, зважаючи на невиконання Міністерством культури своїх фінансових зобов’язань перед редакцією, вирішили видавати «Кримську світлицю» самостійно і звернулися за підтримкою до громадськості та кандидатів на Президента України. Подібний досвід у «світличан» уже є, влітку цього року, коли київський видавець кілька місяців не фінансував своє видання, «Кримську світлицю» підтримала кримська організація УРП «Собор», без якихось політичних умов оплативши борги газети перед друкарнею.

Чи видаватиметься «Кримська світлиця» в Києві?

Тим часом Мінкультури без погодження з двома іншими співзасновниками газети – товариством «Просвіта» і трудовим колективом «Кримської світлиці» – призначило нового редактора. Ним став Орест Когут, який до цього працював у тому ж держпідприємстві «Журнально-газетне видавництво» в Києві. Сам він у Сімферополі поки не з’явився, зв’язатися з ним теж не вдалося.

Не вдалося поговорити і з директором державного видавництва Віталієм Сатаренком, який через зайнятість не зміг прокоментувати ситуацію і розповісти, якою буде доля 2 тисяч примірників «Кримської світлиці», «арештованих» на кримській пошті, і коли в Сімферополі з’явиться новопризначений редактор. Разом з тим заступник міністра культури і туризму України Микола Яковина пообіцяв, що черговий номер «Кримської світлиці» вийде вже наступного тижня.

Високопоставлений службовець запевнив, що трудовий колектив і найкращі традиції цієї газети будуть збережені. Втім, за даними Радіо Свобода, у Мінкульті планують робити «Кримську світлицю» і друкувати її не в Криму, а саме у Києві.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG