Доступність посилання

ТОП новини

Культурна столиця Європи – регіон Рурського басейну


Німеччина – Європа цього року має відразу три культурні столиці: угорське місто Печ, турецький Стамбул та вперше цілий регіон – Рурський басейн у Німеччині, який є чимось на зразок Донбасу. Німці підійшли до справи серйозно: на рік заплановано 300 проектів із 2500 заходами.

Завірюхи й мінусові температури – таким є прогноз погоди на вихідні в Німеччині. І все ж таки, попри такі незатишні погодні умови, урочисте відкриття культурної столиці в серці Рурського басейну – місті Ессен – відбудеться 9 січня просто неба. Жителі цього регіону звикли до труднощів, життя в якому раніше визначала важка промисловість і вугільні шахти.

Культурний центр замість шахти

Тепер цілий регіон намагається заново винайти себе. І вже той факт, що прискіпливе журі свого часу присудило йому титул «Культурної столиці Європи – 2010» свідчить, що все розвивається не так уже й погано. До речі, центральні урочистості відбудуться в суботу на території колись найбільшої в світі вугільної шахти «Zollverein». Тепер тут створено величезний культурний центр із музеями, виставковими й концертними залами.

Голова оргкомітету проекту «Культурна столиця Рур-2010» Фріц Пляйтґен переконаний, що свято матиме успіх. «У нас таке уявлення: всюди повинно бути видно, що Рурський басейн має особливу привабливість, що сюди варто завітати. Тому відкриття сезону культурної столиці є вкрай важливим і повинно вдатися», – зазначає Пляйтґен.

П’ять мільйонів відвідувачів

Після вугілля й сталі, на думку голови оргкомітету, головним двигуном регіону має стати культура. Майже 60 мільйонів євро надійшли із земельного бюджету, а також від приватних інвесторів на організацію культурної програми; задіяли 53 міста, в яких за цей рік відбудеться понад дві з половиною тисячі заходів; очікується близько 5 мільйонів відвідувачів.

«Для нас важливо показати світу, що уявлення, яке все ще панує про нас, давно застаріло. Рурський басейн може запропонувати значно більше. Він має найбільше в Німеччині палаців і замків. Якщо хочете, то на кожний квадратний кілометр ми значно багатші в культурному сенсі, ніж більшість інших регіонів світу», – заявив Пляйтґен, голова організаційного комітету проекту «Культурна столиця Рур-2010».

Згадка про робоче коріння й блокування автобану

При цьому організатори постійно намагаються спорудити місток між минулим і сьогоденням. Так, наприкінці травня впродовж дев’яти днів над місцями, де колись були шахти, в небі зависнуть 350 жовтих надувних кульок. Вони мають символізувати не тільки коріння Рурської області, але й структурні зміни, які відбулися в регіоні. Адже в більшості випадків від колишніх шахт уже нічого не лишилося. Часто на їхній території розкинулися житлові квартали, торговельні центри або технологічні парки.

Ще однією кульмінацією року повинно стати повне блокування всього автобану між містами Дуйсбург і Дортмунд. У липні на один день на одній половині траси встановлять 20 тисяч столів і влаштують пікнік, який супроводжуватиметься найрізноманітнішими заходами – від демонстрації мистецтва дресирування поштових голубів і хорової майстерності до весілля й мистецького декламування віршів. Іншу половину траси віддадуть у розпорядження велосипедистів і скейтерів – усіх, хто має колеса, але не має двигуна.

«Кадри, які обійдуть увесь світ»

Звичайно, не забули й про високе мистецтво: вартим уваги є, наприклад, відбудований в Ессені Музей Фольквангена. Від березня по липень там демонструватимуть виставку «Найкращий музей світу», в межах якої реконструюють колекцію Фольквангена 30-х років. «Найкращий музей світу» – так цю колекцію, яка містила роботи від Кандинського й Матісса до Мунха й Бекманна, колись назвав один із засновників нью-йоркського Музею сучасного мистецтва Пол Закс. Після приходу до влади в Німеччині нацистів ця колекція розпорошилася по світу.

Не бракує в програмі й численних оперних прем’єр, виступів відомих солістів, концертів, фестивалів. А на футбольній арені «Велтінс» відбудеться найбільший у Європі хоровий концерт. Голова оргкомітету проекту «Культурна столиця Рур-2010» Фріц Пляйтґен переконаний, що такі кадри обійдуть увесь світ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG