Доступність посилання

ТОП новини

До 25 відсотків громадян України ще не вирішили, за кого голосувати (європейська преса)


Прага – В європейській пресі чимало публікацій щодо наближення президентських виборів в Україні. Оглядачі розмірковують не лише над тим, хто переможе, але й вказують на суттєву невизначеність українських виборців. В газетах також інформують про певну нівеляцію проросійських позицій лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Деякі експерти не виключають подальших гострих економічних проблем в Україні після президентських виборів.

Аналітик із «Ройтерс» Річард Блемфорт вважає, що головною причиною поразки Президента Віктора Ющенка на нинішніх виборах стане те, що він не виправдав сподівань сотень тисяч тих, хто вийшов 2004 року на вулиці на його підтримку, і не лише не подолав корупцію та кумівство, але й послабив позиції демократичних сил взаємними незгодами з колишніми соратниками, включно з нинішнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Українськість Ющенка, як зауважує Блемфорт, лише викликала невдоволення мільйонів росіян в Україні. Можливо, як наводить «Ройтерс» слова самого Ющенка, він виявився не в тому місці і не в той час.

Впливова «Файненшел Таймз» цитує молодих українських політиків, котрі вважають, що Помаранчева революція, незважаючи на розкол серед її головних соратників, все ж призвела до незворотних політичних і ментальних змін, позитивних для українців. Особливо виділено серед цього «атмосферу безстрашності» в нинішній Україні. Разом з тим, один із лідерів «Пори» Владислав Каськів вважає, що «безкарність фальсифікацій виборів 2004 року створює поганий прецедент». Тут також висловлюються занепокоєння, що з перемогою Віктора Януковича «Україна перетвориться у лігво бандитів та олігархів та її затягнуть назад в Росію». «Файненшел Таймз» також наголошує, що «до 25 відсотків громадян України поки не вирішили, за кого голосувати».

Чеська газета «Лідове новіни» інформує, що в понеділок один із головних претендентів на перемогу в президентських перегонах в Україні, Віктор Янукович, закликав до «обмеження залежності своєї держави від імпорту російського блакитного палива». За словами Януковича, як зауважує чеське видання, «дорогий російський газ у майбутньому має замінити українське вугілля». «Лідове новіни» також наголосили, що «Україна має величезні запаси вугілля, яких державі вистачить на сотні років».

Німецький часопис «Дер Шпіґель» вважає, що у жорстокій внутрішній кризі в Україні – катастрофічного стану економіки і розбалансованого політичного устрою держави – однаковою мірою винні три політики: Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко і Віктор Янукович – бо всі вони упродовж останніх років були у різних владних коаліціях і відкинули необхідність проведення структурних реформ в Україні. Але особливо згубною була, як цитує «Шпіґель» експерта, невиправдана трата мільярдних кредитів МВФ на соціальні потреби, коли «необхідна була якраз сувора економія коштів саме в умовах жорстокої кризи».

Російська «Нєзавісімая газета» цитує українського Президента Віктора Ющенка, котрий передбачає, внаслідок газових проблем Києва, неминучість до літа 2010 року національної трагедії, банкрутства України. Головною передумовою цього, на думку Ющенка, є «вимивання національних валютних резервів», котрі йдуть на розрахунки за російський газ. Російське видання цитує українського главу, який називає економічну політику уряду Юлії Тимошенко такою, «яка ведеться в інтересах інших держав, котрі бажають отримати контроль над українською газотранспортною системою».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG