Доступність посилання

ТОП новини

Політично складнішим буде другий тур виборів Президента України – представник Європарламенту


Брюссель – За декілька днів велика кількість міжнародних спостерігачів прибуде до України для стеження за дотриманням міжнародних норм при обранні Президента. Але як, власне, здійснюватимуться ці спостереження? Та й чи можуть порушення, виявлені іноземними спостерігачами, якось вплинути на результати виборів? Про це, та про інші аспекти українського виборчого процесу Радіо Свобода розмовляло зі Штефаном Пфіцнером, головою секретаріату місії спостерігачів від Європейського парламенту.

– У яких регіонах України місія від Європарламенту здійснюватиме спостереження за виборами?

– У нас буде 5 груп. Одна з них працюватиме у Львівській області. Друга покриватиме Донецьку область. Інша група буде працювати у Києві та ще дві перебуватимуть у передмістях столиці.

– Чи помітили Ви вже якісь суттєві недоліки в організації виборів, які могли б бути усунені?

– Я не думаю, що ми можемо вплинути на будь-що (пов’язане із виборами) чи на усунення проблем перед тим, як вони розпочнуться . Ми будемо в Україні, щоб спостерігати за голосуваннями і виконуватимемо цю місію якомога краще.

– Дільниці відчинять свої двері вже за декілька днів. Як на Вашу думку, чи достатньо готова Україна до виборів – 2010?


– Україна була готова у 2004-му. Вона також готова і до нинішніх виборів, адже приготування розпочалися доволі давно. Після цього туру голосувань, очевидно, буде й другий, і у мене немає жодних сумнівів у тому, що результати заслуговуватимуть на повагу.

– Дехто із кандидатів нарікає, що голосування вдома, ухвалене ЦВК, створює великі можливості для фальсифікацій. Чи можливе повторення масових спотворень результатів голосувань, як це було протягом минулих виборів?

– Я не думаю, що ситуація 2004 року повториться, адже Закон про вибори зазнав суттєвих змін. Нині ми маємо іншу ситуацію, інший політичний контекст. За порядком тепер пильніше слідкують не лише міжнародні спостерігачі, а й українські спостерігачі з різних неурядових та інших організацій. Я гадаю, що таке стеження за перебігом виборів – це важлива частина (процесу), щоб забезпечити чесні та демократичні вибори.

– Місія ОБСЄ в Україні заявляє, що деякі українські ЗМІ непропорційно висвітлюють кампанії окремих кандидатів. Що Ви думаєте з цього приводу?

– Довготермінові спостерігачі (ОБСЄ) перебувають в Україні вже понад 8 тижнів. Безумовно, вони помітили, що деякі ЗМІ надають перевагу одним кандидатам над іншими. Зокрема, державні канали. Такі критичні зауваження, безумовно, будуть висвітлені й у нашому звіті, який ми оприлюднимо у понеділок після виборів.

– Останнім часом звучали нарікання на недостатнє фінансування виборів.Чи може це вплинути на організацію голосувань?

– У нас немає наразі особливих безпосередніх доказів недофінансування виборчих дільниць чи іншого. Бюджет на вибори був ухвалений і загалом на це було передбачене пристойне фінансування. З огляду на те, що ми ще не прибули на місця, мені зараз складно це коментувати.

– СБУ України заявляє, що протягом виборчої кампанії табори деяких кандидатів намагалися поширювати неправдиву інформацію та навіть чинити тиск на виборців. Чи такі речі можуть вплинути на вибір українців?

– Я не бачу сенсу в тому, щоб хтось із незалежних кандидатів мав якусь користь, тиснучи на виборців.

– А як відбуватиметься накопичення інформації про порушення і чи може це щось змінити у кінцевому результаті?

– Всі учасники міжнародної місії спостерігачів – за моїми даними, нас має бути 230 парламентарів – будуть звітувати упродовж дня про помічені порушення. Інформація надходитиме до центрального офісу Бюро з демократичних інституцій і прав людини. Ця установа, що організує всю нашу роботу, працюватиме над усіма звітами, де будуть відображені ці порушення. Проте ця місія не може чогось змінити у виборах. Її завдання – зібрати й оприлюднити те, що виявлене протягом виборів. Це здійснюється наступного дня після голосувань. Всі порушення будуть висвітлені у загальному звіті, який перед оприлюдненням у пресі буде переданий головам Комітету виборців та ЦВК.

– Порівнюючи з минулими виборами, чи могли б Ви спрогнозувати, як проходитимуть нинішні голосування?


– Це складно порівнювати, бо має відбутися перший тур голосувань, а з огляду на велику кількість кандидатів не виключено, що слідом за ним відбудеться і другий тур. Гадаю, жоден кандидат не набере у першому турі необхідної більшості голосів. Тому політично складнішим і вирішальним буде саме другий тур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG