Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко закликає створити Міжнародний трибунал над злочинами комунізму


Тисячі нових свідчень і сотні документів, які підтверджують штучний голод в Україні, оприлюднили 25 листопада на виставці «Голодомор 1932-33: геноцид Українського народу»
Тисячі нових свідчень і сотні документів, які підтверджують штучний голод в Україні, оприлюднили 25 листопада на виставці «Голодомор 1932-33: геноцид Українського народу»

Президент Віктор Ющенко виступає за створення Міжнародного трибуналу над злочинами комунізму, мовиться в повідомленні прес-служби глави держави.

За словами Президента, визнання Київським апеляційним судом радянських керівників винними в здійсненні геноциду українського народу – організації Голодомору в 1932-1933 роках – стане прецедентом для зміни підходів до визначення геноциду народів у міжнародному праві.

«Керуючись статутом Нюрнберзького міжнародного трибуналу 1946 року, міжнародною конвенцією «Про запобігання злочину геноциду й покарання за нього» 1948 року, міжнародною конвенцією «Про незастосування термінів давності до злочинів, скоєних проти людства» 1968 року, законом України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», статтею 442 Кримінального кодексу України, Президент України ініціює створення Міжнародного трибуналу над злочинами комунізму», – йдеться в повідомленні.

Із цією метою Президент звертається до лідерів держав Східної Європи, що постраждали від комуністичних режимів, зокрема, до лідерів Росії, Польщі, Грузії, країн Балтії, із пропозицією підписання міжнародної угоди про створення такого трибуналу.

«Ідеологія й практика сталінізму повинні бути засуджені так само, як були засуджені ідеологія й практика нацизму», – заявив Президент.

Ющенко наголосив: ухвалення цього рішення судом є свідченням того, що Україна йде по шляху цивілізованих країн, які ставлять поза законом будь-який злочин проти людства й людини.

13 січня Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в геноциді в Україні в 1932-1933 роках. За даними СБУ, суд констатував, що Йосип Сталін, В’ячеслав Молотов, Лазар Каганович, Павло Постишев, Станіслав Косіор, Влас Чубар і Мендель Хатаєвич скоїли злочин геноциду, передбачений Кримінальним кодексом України. У той же час суд закрив кримінальну справу у зв’язку з їхньою смертю.

Рішення суду з Голодомору відкриває шлях для компенсацій постраждалим – СБУ

Рішення апеляційного суду Києва, яким керівників більшовицького тоталітарного режиму визнані винними у геноциді в Україні в 1932-1933 роках, відкриває можливість отримати грошові компенсації для тих, хто пережив Голодомор і постраждав від нього.

Про це заявив Голова Служби Безпеки Валентин Наливайченко. За його словами, СБУ спільно з МЗС України планують з’ясувати, кому і куди за кордон постачалося конфісковане в ті роки в Україні збіжжя. Мета цієї роботи – встановлення компаній, корпорацій і урядів, які отримали «комерційний зиск» від злочинних дій тодішньої комуністичної верхівки з конфіскації збіжжя та майна населення України.

Як заявив Наливайченко, отримана інформація в подальшому може стати підставою для позовів до цих компаній з метою отримання компенсаційних виплат постраждалим під час Голодомору 1932-1933 років.

Такі дії, за словами Голови СБУ, є загальновизнаною світовою практикою щодо компенсацій жертвам злочинів проти людства, а саме таким злочином і є, згідно зі вчорашнім рішенням суду, Голодомор 1932-1933 років в Україні.

За інформацією Наливайченка, на сьогодні в Україні проживають сотні тисяч осіб, які пережили Голодомор і постраждали від нього, і які мають повне право на отримання компенсацій.

Загальна кількість людських втрат України від Голодомору 1932-33 років, за рішенням суду, становить 10 мільйонів 63 тисячі людей, повідомив Наливайченко. Згідно з оприлюдненими ним матеріалами, з цих втрат 3 мільйони 941 тисяча людей померли безпосередньо від голоду і 6 мільйонів 122 тисячі – становлять ненароджені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG