Доступність посилання

ТОП новини

Істерія в Донецьку навколо грузинських спостерігачів


Прапор Грузії
Прапор Грузії

Донецьк – Прибуття до Донецька грузинської делегації напередодні виборів викликало ажіотаж серед представників місцевої влади і правоохоронних органів. Не маючи можливості зареєструватись як міжнародні спостерігачі, громадяни Грузії, а їх перебуває на території міста до 400 осіб, пішли ва-банк і отримали тимчасові посвідчення луганського видання «Молодогвардеец». Вони сподівались, що їм вдасться спостерігати за виборами у якості журналістів. Натомість частина гостей у день виборів потрапила до міліції. Місцева влада звинувачує громадян Грузії у співробітництві з БЮТ і бажанні зірвати вибори на Донеччині. Чи це єдині причини негостинності донеччан?

Донецька міліція затримала близького половини усіх грузинських гостей, які напередодні голосування прибули у Донецьк. Гості міста обурені таким ставленням до себе. На виборах 2007 року у Донецьку працювала приблизно така ж кількість грузинських спостерігачів, і жодних нарікань не виникало, каже голова Центрвиборчкому Грузії Леван Тархнішвілі. За його словами, сьогодні у місті перебуває близько 400 громадян Грузії.

«Їх не зареєстрували у якості спостерігачів, попри рішення різних інстанцій. ЦВК досі затримує цей процес. І в принципі коли ми побачили, що процес затягується, ми вирішили знайти альтернативний шлях. Ми вели діалог із кількома організаціями, і одна з них, «Молода гвардія» (гості показують посвідчення луганського часопису «Молодогвардеец» – автор) погодилась. Ми отримали акредитацію», – пояснює Леван Тархнішвілі.

Половину грузинських спостерігачів не пустили до комісій, розповідає голова грузинської ЦВК. При цьому затримка мала вибірковий характер.

«Той факт, що правоохоронці з’являлись в усіх місцях, де були грузинські спостерігачі, показує, що це було централізоване рішення і політична акція. Те, що це відбувається вибірково, дає нам підстави стверджувати, що їх виводять із тих дільниць, де намічаються скидання бюлетенів чи так звані каруселі. У нас є підозра, що ці території просто розчищають», – вважає Леван Тархнішвілі.

Окрім того, спостерігачі кажуть, що нарахували у місті шість мікроавтобусів, які їздять по різних дільницях. В цих авто – одні і ті ж люди. Спостерігачі мають відео, яке підтверджує ці свідчення, і обіцяють включити його у свій звіт.

«Вони приїхали зірвати вибори» – представник влади

Прискіпливість громадян Грузії довела місцеву владу до відчаю.

«Вони приїхали у Донецьк з метою зірвати вибори на Донеччині. Це провокація і спроба поставити результати виборів під сумнів. Приїхали сюди представники Грузії за допомогою, на запрошення і за безпосередньої участі кандидата в президенти Юлії Тимошенко», – заявив секретар міськради Микола Левченко.

Натомість Леван Тархнішвілі каже: «Наша мета – сприяти демократичним, прозорим виборам. Ми відвідуємо усі держави, у співробітництві з якими Грузія зацікавлена».

«Приїхали бойовики, натуральні – для того, щоб паралізувати вибори у Донецькій області. Нічого іншого!», – сказав на прес-конференції 17 січня голова Донецької облради Анатолій Близнюк. Цим він образив присутніх у залі грузинських тележурналістів, які покинули прес-центр.

Деякі правоохоронці і представники громадськості не підтримують думку Анатолія Близнюка. Так, заступник начальника Головного управління МВС у Донецькій області Анатолій Смирнов відзначив, що особливих проблем грузинські спостерігачі не створюють. За його словами, правоохоронці затримали всього п’ять громадян Грузії. Маючи журналістські посвідчення, спостерігачі просили членів комісій показати їм списки виборців і фотографували роботу комісій. Донецька міліція вважає це порушеннями.

«Якщо вони прийшли на дільницю і вели себе нормально, то чи не простіше було нашій владі дати їм подивитись, як наші люди виявляють свою волю? І не було б цього галасу на весь світ», – каже голова Донецької обласної організації Конгресу українських націоналістів Марія Олійник.

На думку пана Близнюка, з’ясування українсько-грузинських взаємин продовжиться на міжнародному рівні. А ображені громадяни Грузії кажуть, що всіма правдами-неправдами зареєструються як міжнародні спостерігачі на наступний тур українських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG