Доступність посилання

ТОП новини

У Музеї совєтської окупації відкрили виставку «Народна війна»


Директор Музею совєтської окупації Роман Круцик
Директор Музею совєтської окупації Роман Круцик

Київ – Напередодні Дня соборності України в Музеї совєтської окупації за сприяння Товариства «Меморіал» та архіву СБУ відкрилася виставка «Народна війна». Виставка охоплює період від 1917 року і до 1930-х років. Матеріали й документи, віднайдені в архівах України, свідчать, що українці упродовж цього часу не мирилися з радянською окупацією і продовжували боротьбу за незалежність України.

Експозиція складається з 17 стендів, на яких відображені розділи: «Пробудження українства» «Державотворення», перша, друга й третя окупація, «Злочини ЧК», «Нищення духовності», «Злочини проти людяності».

Документи відкривають маловідомі сторінки становлення комуністичної влади в Україні. Так, цитата Михайла Тухачевського, який був помічником командувача Південного фронту, свідчить, що «Боротьбу доводиться вести, в основному, не з бандами, а з усім місцевим населенням».

Як зазначив директор Музею совєтської окупації, голова київського «Меморіалу» Роман Круцик, радянські війська на території України поводилися, як окупанти, особливо у ставленні до населення.

Загалом на виставці «Народна війна» зібрано понад 50 тисяч документів, значна частина яких оприлюднена вперше. Професор Київського університету імені Шевченка Володимир Сергійчук повідомив, що завдання цієї виставки – показати, що українці залишалися нескореними. За словами історика, ця боротьба носила не тільки соціальний характер, це була боротьба і за національні права українців. Тому українці через цю боротьбу змусили більшовицьку владу проголосити курс на українізацію. Але це був тактичний хід.

Нація, яка не має пам’яті, має обмежені можливості

Про зупинення курсу на українізацію свідчать документи про створення концентраційних таборів, нищення церков, виселення заможних селян. А завершує виставку експозиція про Голодомор.

Директор архіву СБУ Володимир В’ятрович пояснив, що в 32-33 роках було зламано хребет українському національному рухові, українському селянському рухові. Таким чином радянська влада, бодай на деякий період, затвердилася і отримала спокій на центральній, східній і південній Україні.

Експозиція «Народна війна» в Музеї совєтської окупації діятиме постійно. Адже, як зазначив на відкритті виставки віце-прем’єр з гуманітарних питань Іван Васюник, нація, як і окрема людина, має обмежені можливості, якщо є проблеми з пам’яттю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG