Доступність посилання

ТОП новини

Обама обіцяє змінити на краще економічну ситуацію


Нью-Йорк – У Вашингтоні президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив на об’єднаному засіданні обох палат Конгресу з програмною промовою «Про становище країни». Ця промова традиційна, щорічна, завжди наприкінці січня і для Обами вона перша після року у Білому домі.

Темою номер один була економіка. Їй президент США Барак Обама присвятив майже всю свою промову, яка тривала десь 70 хвилин. Виступ президента наживо транслювали всі провідні телемережі Америки.

Обама вступив на посаду у період економічної кризи і поки що становище покращало лише певною мірою. Торік у січні рівень безробіття був 7 відсотків, нині – 10 відсотків.

Президент запевнив народ, що він дотримає обіцянки змінити на краще економічну ситуацію. «Перед нами великі і важкі проблеми», – визнав президент, але додав: «Попри всі труднощі, наша держава сильна. Ми не звикли здаватися, ми не відступаємо, ми не дозволяємо страхові або (міжпартійним) суперечкам зламати наш дух».

Барак Обама закликав демократів і республіканців працювати разом, щоб подолати, як він висловився, «дефіцит довір’я» до дій уряду. Обама виклав програму скорочення податків для середнього класу і малих бізнесів, капіталовкладень у розбудову інфраструктури, закликав до створення нових атомних електростанцій і пообіцяв заморозити на 3 роки урядові витрати, окрім оборонних і на потреби національної безпеки.

Перші реакції позитивні

Загалом позитивно оцінюють промову Барака Обами. Президента, якого звичайно у ці дні критикують як республіканці, так і демократи, цього разу у Конгресі приймали буквально, як то кажуть, «на ура». Важко було підрахувати, скільки разів промову Обами переривали не лише оплесками, а й, стоячи, овацією.

Відомий економіст Джаред Бернстін зауважив у телеінтерв’ю: «Ця промова, на мою думку, дасть надію на покращення становища родин середнього класу».

Але республіканці наголошують, що програма президента передбачає урядову активність замість сприяння ринкові. З другого боку, демократи, які вітають обіцянку Обами вивести всі американські війська з Іраку, не задоволені продовженням війни в Афганістані. Президент у цьому році має намір домовитися з Росією про скорочення ядерних озброєнь.

Даян Сойєр, ведуча програми новин телемережі АВС, звернула увагу на те, що у промові президента не було згадки про військову тюрму на базі Гуантанамо, яку Обама, як відомо, наказав закрити ще рік тому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG