Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Луценка: «грохнутого» міністра відновили на посаді у статусі в.о.


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Київ – Верховна Рада відправила у відставку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Партія регіонів звинуватила його у втручанні в перебіг виборчої кампанії. Натоміть БЮТ називає відставку актом політичної розправи та підготовкою умов для масових порушень під час другого туру виборів. Після відставки уряд через кілька годин призначив Юрія Луценка першим заступником і виконувачем обов’язків міністра внутрішніх справ, проте політичні опоненти Юлії Тимошенко не збираються з цим миритися.

Головним закидом на адресу Юрія Луценка стало втручання міліції у виборчий процес.

Звітуючи у парламенті, міністр не лише заперечив, але й сам звинуватив. «Уперше Партія регіонів іде на вибори Президента без кишенькового міністра внутрішніх справ… Пам’ятаю також класику радянського кіно – «Холодне літо 53-го», коли банда хотіла захопити село, і для цього спочатку треба було грохнути міліціонера», – провів аналогії Юрій Луценко.

У підсумку, за відставку міністра проголосував 231 депутат. Крім Партії регіонів, яка ініціювала усунення Юрія Луценка з посади, за відставку голосували також фракції Блоку Литвина, компартії та депутатська група «Єдиний центр» із НУНС.

Депутат-регіонал Нестор Шуфрич, чия неприязнь до Юрія Луценка вже завершувалася бійкою, не приховував свого задоволення рішенням парламенту.

«Вдруге в історії України один і той самий міністр Луценко відправляється у відставку. Сподіваюся, що Генеральна прокуратура якомога швидше візьме в нього підписку про невиїзд», – заявив депутат-регіонал.

Лідер КПУ Петро Симоненко голосування комуністів за відставку міністра внутрішніх справ пояснив намаганням деполітизувати міліцію. «Наша позиція була визначена тим, що сьогодні треба виключити участь найпотужнішої правоохоронної структури у можливій фальсифікації виборів, – зазначив він. – Ми проводимо четвертий тур виборів 2004 року».

Соратникам Литвина забракло слів

Найбільшою несподіванкою стало голосування за відставку Луценка фракції Блоку Литвина, яка формально входить до урядової коаліції. Проте литвинівці уникали коментарів, а основний речник фракції Олег Зарубінський просто тікав від телекамер. Коли одна з журналісток намагалася загородити йому вхід, то депутат силою проклав собі шлях до сесійної зали.

Тим часом, бютівці та представники очолюваної Юрієм Луценком «Народної самооборони» в кулуарах парламенту звинувачували литвинівців у політичній корупції. За словами депутата бютівця Сергія Міщенка, таке голосування фракції блоку Литвина фактично свідчить про розвал коаліції.

Контури нової більшості

Цього ж дня ситуативна більшість із фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина, комуністів та частини нашоукраїнців ухвалила запропоновані регіоналами зміни до закону про вибори. Натоміть поправки до закону від БЮТ були відхилені. Такі результати голосування стали приводом для розмов про створення у парламенті нової більшості. Проте депутати з різних фракцій збігаються на думці, що офіційне оформлення нової більшості відбудеться лише після підбиття підсумків другого туру президентських виборів

Луценка так просто не «грохнеш»

Тим часом, на екстреному засіданні уряд призначив Юрія Луценка першим заступником і виконувачем обов’язків міністра внутрішніх справ. За його словами, тепер він не може голосувати на засіданнях Кабміну, але всі решта повноважень у нього залишаються.

Між тим, у Секретаріаті Президента це рішення назвали незаконним, а у фракції Партії регіонів пообіцяли оскаржити повернення Луценка на посаду в суді. Таким чином, судово-адміністративна боротьба за крісло голови МВС стане однією з головних політичних інтриг передвиборного періоду.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG