Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет у політичному житті президента США


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама провів інтернет-конференцію, відповідаючи на запитання користувачів популярного вебсайту YouTube.

Інтернет посідає дедалі поважніше місце в американському політичному житті. Досить згадати, що саме у кібер-просторі зібрав десятки мільйонів доларів під час передвиборної кампанії тоді ще кандидат у президенти молодий сенатор Барак Обама. Нині Білий дім відкрив власні президентські сторінки на вебсайтах, переважно молодіжних, Facebook і MySpace.

Зауважимо, що й консервативна опозиція нині широко використовує кібер-простір для збору коштів, для проведення агітаційних кампаній, для поширення передплати на свої журнали й бюлетені і навіть для організації цієї суботи так званого «з’їзду незадоволених» у місті Нешвіл, штат Теннессі. Подію передбачається транслювати не лише по кабельних телеканалах, а й в інтернеті.

Президентові Обамі доволі часто закидають нехіть до формальних зустрічей з репортерами і у цьому відношенні ліберальна «Нью-Йорк Таймс» навіть порівняла Обаму з каонсервативним президентом минулого століття Гербертом Гувером.

Остання за часом формальна прес-конференція Обами у Білому домі, трансльована телебаченням у прайм-тайм, відбулася аж півроку тому. І ось тепер Білий дім влаштував інтернет-конференцію на вебсайті YouTube, де упродовж 40 хвилин президент відповідав у кібер-просторі на запитання користувачів. Ось приклад. Молодий бізнесмен з Каліфорнії запитує: «Пане президенте, яким чином ви плануєте допомагати малому бізнесові розвиватися, крім скорочення податків?» Обама: «Дозвольте мені почати зі специфічних проблем, з якими стикається мало не кожен малий бізнес в усій країні. Якщо ми допоможемо малому бізнесові стати на ноги, це сприятиме зниженню рівня безробіття...».

Як це робилося технологічно?

Спочатку користувачі YouTube надіслали понад 11 тисяч запитань на теми економіки, охорони здоров’я, війни в Афганістані, фінансових та урядових реформ тощо. Потім модератор від YouTube Стів Грув визначив найпопулярніші запитання і надіслав їх президентові Обамі, який відповідав на них перед відеокамерою, сидячи у бібліотеці Білого дому.

Там була ще серія коротких запитань і відповідей. Наприклад: чи не варто приватизувати поштову службу? Обама каже: «Кепська ідея». Наприкінці президент сказав, що обмін думками з громадянами в інтернеті він сподівається зробити регулярною подією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG