Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК упевнена в оголошенні результатів виборів Президента до 17 лютого


Повторне голосування на президентських виборах в Українi вiдбулося, i результати виборiв будуть оголошені згiдно iз законодавством. Про це заявив голова Центральної виборчої комiсiї Володимир Шаповал сьогодні в Києві.

«Я впевнений, що до 17 лютого, згідно із законом, ЦВК ухвалить те рішення, яке вона зобов’язана ухвалити – оголосити результати виборів. Буде складений протокол і будуть оголошені результати виборів», – сказав Шаповал.

За його словами, зараз ЦВК пiдраховує результати голосування. «Головне – треба дочекатися протоколiв iз мокрою печаткою, на основi яких ми й повиннi ухвалювати вiдповiдне рішення», – сказав голова ЦВК.

За даними Центрвиборчкому, після оброблення 90 відсотків електронних протоколів по Україні, за Віктора Януковича проголосували 48, 69 відсотків виборців, за Юлію Тимошенко – 45,73 відсотка. А 4,38 відсотка виборців не підтримали жодного кандидата.

Різниця між кандидатами становить близько 700 тисяч голосів.

Юлія Тимошенко перемагає в 16 областях, у Києві та в закордонному виборчому округу. Віктор Янукович – у восьми областях, у Автономній республіці Крим і в місті Севастополі.

БЮТ готовий до опозиції, але тільки після оголошення результатів виборів

Віце-спікер парламенту, один із лідерів БЮТ Микола Томенко запевняє, що його політична сила готова працювати в опозиції, але необхідно дочекатися офіційних результатів виборів Президента.

«Ми готові діяти в опозиції та в інший спосіб готові діяти, треба тільки дочекатися рішення ЦВК», – сказав він.

Крім того, Томенко висловив занепокоєння тим, що нового Президента, можливо, будуть підтримувати далеко не у всіх регіонах країни. «Уперше лідера президентської гонки підтримала меншість громадян, які прийшли на вибори... виникає питання, ну про правову легітимність скаже Центральна виборча комісія..., але я можу сказати зараз, що маємо проблему громадської й регіональної легітимності можливого керівника (держави)», – сказав він.

Кримський штаб Тимошенко вимагає перерахунку голосів

Представники кандидата на посаду Президента Юлії Тимошенко у виборчкомах Криму законно вимагають провести перерахунок голосів на низці дільниць регіону, а не намагаються штучно затягнути підбиття підсумків голосування, заявляє керівник республіканського штабу Андрій Сенченко.

«Ми не розводимо тяганину. Ми їм не дали зробити бліц, але наше не «дали» ґрунтується на законних вимогах», – сказав Сенченко сьогодні в Сімферополі.

Кримський штаб Тимошенко наполягає на тому, щоб окружні комісії «працювали як треба». «У суворій відповідності зі статтями закону про вибори оголосили результати на дільниці. Перевірялася цілісність кожного пакету», – наголосив Сенченко.

Керівник Кримського штабу Тимошенко заявляє про грубі порушення на низці округів Криму, виділяючи при цьому № 2 і 10. Наприклад, заявляє Сенченко, члени комісії десятого окружкому – представники Віктора Януковича, – «ухвалюючи всю документацію не в режимі засідання, нічого не голосуючи, нічого не обговорюючи», одразу «заносять» її на сайт ЦВК.

Керівник кримського штабу заявив також про «чорні технології» під час голосування вдома, «каруселі», підкуп виборців та інші порушення.

Зі свого боку, Партія регіонів закликає Президента, Генеральну прокуратуру і СБУ навести порядок в Криму, де, яка кажуть регіонали, «блокується робота окружних комісій».

Під стінами ЦВК збираються прихильники Партії регіонів

Близько двох тисяч прихильників Партії регіонів збираються на мітинг біля будівлі Центральної виборчої комісії в Києві на підтримку кандидата на посаду Президента, лідера ПР Віктора Януковича.

Учасники мітингу тримають державні прапори й прапори із символікою регіоналів.

На встановленій сцені перед учасниками заходу виступають активісти.

Сьогодні Партія регіонів планує зібрати на акції біля Центральної виборчої комісії близько 50 тисяч своїх прихильників.

Зі свого боку міліція посилює охорону по периметру будівлі ЦВК бійцями Внутрішніх військ МВС.

********
Партiя регіонів: БЮТ блокує роботу окружкомiв у Криму й на Луганщині

Партія регiонiв заявляє, що представники Блоку Юлiї Тимошенко перешкоджають роботі окружних комiсiй у Криму та Луганськiй областi.

Вiдповiдну заяву поширила прес-служба партiї в понедiлок. «Пiд керiвництвом депутатiв iз БЮТ – Сенченка в Криму та Королевської в Луганськiй областi – блокується робота окружних комiсiй у цих регiонах, якi не приймають протоколiв. Таким чином, БЮТ намагається за будь-яку цiну перекрутити волевиявлення громадян, якi проголосували в цих регiонах», – йдеться в заявi.

Партiя регiонiв закликає Президента, Генпрокуратуру та СБУ втрутитися в ситуацiю в цих регiонах.

При цьому, як повідомляє офіційний сайт ЦВК, у Криму та Луганській області опрацювали поки що найменшу кількість протоколів.

БЮТ хоче скасувати зміни до закону про вибори і розслідувати їх ухвалення

Фракція Блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді наполягає на скасуванні парламентом законопроекту, яким були внесені зміни до закону про вибори Президента, а також на розслідуванні обставин його ухвалення.

Про це на засіданні погоджувальної ради заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

За його словами, БЮТ наполягає на створенні комісії, яка повинна розслідувати, чому такий законопроект поставили на голосування без внесення поправок депутатів до нього, чому він був підписаний представниками профільного комітету і хто з них його підписав.

5 лютого набув чинності закон, згідно з яким, зокрема, скасовується необхідність присутності на засіданні виборчкому мінімум двох третин його складу. Ці зміни були ухвалені з ініціативи Партії регіонів.

54 депутати від фракції БЮТ пізніше звернулися до Конституційного Суду з проханням оцінити на відповідність Основному законові зміни до виборчого законодавства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG