Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: під репресії потрапили поляки


Активісти Союзу поляків Білорусі.10 лютого 2010р.
Активісти Союзу поляків Білорусі.10 лютого 2010р.

Мінськ – В Білорусі посилився тиск влади на польську національну меншину. Лише вчора арештували близько 40 діячів Союзу поляків. Офіційна Варшава висловила протест.

Так брутально білоруські власті раніше поводилися лише з політичною опозицією – превентивні арешти, побиття, невмотивовані суди. Тепер під удар Лукашенкової репресивної машини потрапили представники національної меншини, активісти Союзу поляків Білорусі, які не підкоряються вимогам властей.

Зростання хвилі переслідувань виникло через бажання влади взяти під контроль відділення Союзу поляків та Будинку поляків в невеликому містечку Івянец під Мінськом. Будинок опечатали, голову спілки Терезу Соболь викликали до суду. На захист пані Соболь вирушили польські активісти з Мінська, Гродна, інших міст Білорусі. Але багатьох з них затримала міліція.

Голову Союзу поляків Анжеліку Борис засудили до штрафу у мільйон білоруських рублів – (2400 гривень), інших лідерів організації засудили до 5 діб адміністративного арешту. Один з них Ігор Банцер в залі суду на протест оголосив голодування.

Тим часом процес над Терезою Соболь було перенесено, але друзі її зустрічали на порозі суду як переможця.

«Коли я вийшла, то дійсно відчула підтримку цих людей. Я дуже їм вдячна. Люди чекали з Гродна, Мінська та інших міст. Коли я вийшла мені заспівали «Сто лят!» – каже Тереза Соболь.

Роздратування у Польщі

Ці події викликали роздратування та гнів у Польщі. У Варшаві говорили про можливість санкцій проти офіційного Мінська. Зокрема МЗС Польщі вирішило скласти чорний список посадових осіб з Білорусі, які брали участь у репресіях проти поляків – вони не матимуть права на в’їзд до Польщі.

Президент Польщі Лєх Качиньські готує персональне звернення до білоруського керівника Олександра Лукашенка з вимогою негайно зупинити переслідування поляків.

Минулого тижня Варшава вже відкликала свого посла з Мінська на знак протесту проти подій у містечку Івянец, потім посол повернувся, але ситуація так і не покращилася.

Ставлення до польської національної меншини в Білорусі залишається в полі зору і Брюсселя. Наступного тижня з метою вивчення ситуації до Мінська вирушає делегація Європарламенту. Конфлікт довкола польської національної меншини ставить під загрозу подальший діалог Білорусі та Євросоюзу.

Білоруська влада намагається взяти під контроль організацію польської національної меншини з 2005 року. Тоді вони утворили про-урядову організацію поляків, яку не визнала велика частина польських активістів Білорусі, не визнала її і Варшава. Відтоді почали діяти два Союзу поляків Білорусі, один із них лояльний білоруській владі, другий – опозиційний.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG