Доступність посилання

ТОП новини

Три роки поспіль Львів переконує: Євро-2012 буде


Львів – Сьогодні у Львові відбулось чергове засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки України до Євро-2012. Головна тема обговорення – будівництво стадіону у місті Лева. Адже Львів через зволікання зі спорудженням головної спортивної арени усе ще залишається в зоні ризику щодо проведення чемпіонату з футболу.

У квітні мине три роки, як президент УЄФА Мішель Платіні оголосив Україну і Польщу переможцями і зал вибухнув в емоціях і обіймах радості. Адже розуміли, що приймати чемпіонат із футболу найвищого міжнародного рівня – престижно, це промоція для міст, надходження інвестицій і загалом поліпшення інфраструктури.

Зі стадіоном у Львові справи кепські

Однак сподівання щодо інвестицій виявились марними. Майже усі важливі проекти – стадіон, аеропорт, автомобільні дороги – будуються за бюджетні і місцеві гроші. Три роки поспіль найбільше проблем виникає з будівництвом спортивної арени. Недофінансування об’єкту і непорозуміння між замовниками і підрядниками будівництва стадіону ці питання міській владі донині складно вирішити.

На міжвідомчій нараді міські чиновники запевняли, що невдовзі робота на стадіоні кипітиме і уже залагоджені всі питання з технічною документацією Якщо при цьому фінансування з державного бюджету буде належним, то стадіон у Львові збудують до серпня 2011, сподіваються в уряді.

Щоби встигнути збудувати спортивну арену, будівництво має відновитись 25 лютого, наголосив віце-прем’єр-міністр Іван Васюник.

«Якщо міжвідомча робоча група буде вважати, що план, розроблений замовником, є достатній і з 25 лютого його втілюватимуть у життя, то ми вважатимемо, що кризовий період для будівництва стадіону у Львові уже перейдений», – зауважив віце-прем’єр.

На сьогодні Львів відстає у графіку будівництва стадіону на кілька місяців.

Але, за словами уже досягнуто порозуміння між мерією, генпідрядником і проектувальником стадіону щодо плану дій з відновлення робіт. Відтак жодних підстав для розмов про те, що Львів позбавлять права приймати чемпіонат з футболу не має, запевнив Іван Васюник.

Львівщина вже відчуває «фінансовий голод»

На відміну від спортивної арени, будівництво злітно-посадкової смуги і терміналу львівського аеропорту ведеться згідно графіку і львів’яни та гості міста уже восени 2011 року можуть очікувати на сучасний міжнародний аеропорт «Львів». Принаймі так обіцяють чиновники.

Віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, заперечив ймовірність фінансової блокади з боку нового уряду об’єктів до Євро у Львові, з огляду на політичні процеси.

«Опозиції до Євро-2012 немає і бути не може. Хто б не прийшов в уряд, хто б не займався питаннями підготовки до Євро, він рівною мірою буде сприймати цей національний пріоритет і належно фінансуватиме об’єкти, чи в Донецьку чи у Львові».

Тим часом у Львові таки є побоювання, що з приходом до влади команди Віктора Януковича, Львівщина відчуватиме «фінансовий голод».Уже в обласній адміністрації заявляють, що управління державного казначейства у Львівській області блокує виплату 1 мільйона 115 тисяч гривень, які мали освоювати вже в січні на об’єкти до Євро-2012, і таким чином зриває проведення у Львові чемпіонату з футболу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG