Доступність посилання

ТОП новини

Перші «кадри» Президента – передбачувані


Сергій Льовочкін
Сергій Льовочкін

Київ – Відразу після інавгурації Віктор Янукович підписав низку указів, якими зокрема перетворив Секретаріат Президента на Адміністрацію та призначив її керівний склад.

Очолив апарат Президента заступник голови фракції Партії регіонів Сергій Льовочкін. Політологи називають передбачуваними перші кадрові призначення нового глави держави. Наступних експерти радять чекати лише тоді, коли з’ясується ситуація з парламентською коаліцією.

На початку першого дня свого президентства Віктор Янукович підписав аж сім указів. Усі документи стосуються його Адміністрації. Керівником апарату Президента став Сергій Льовочкін, а його заступниками, зокрема, – Ганна Герман та Станіслав Скубашевський.

Роль для Акімової

Ірина Акімова
Найбільше політологів здивувало призначення Ірини Акімової першим заступником глави Адміністрації Президента, адже їй тривалий час пророкували посаду міністра економіки в новому уряді. Водночас експерт Школи політичної аналітики Сергій Кисельов припускає, що Ірина Акімова ще зможе очолити міністерство – якщо Партії регіонів таки вдасться сформувати нову коаліцію.

«У нової влади впевненості в тому, що буде змінений Кабмін, поки немає. Очевидно тому й відбулося таке призначення, – каже він. – Інший момент, якщо буде новий уряд, є підстави говорити, що Ірину Акімову переведуть на посаду міністра економіки».

За словами політолога, також є імовірність, що Мінекономіки в новому уряді очолить хтось інший. «Нині ця посада дуже приваблива, і, незважаючи на те, що Акімова – авторитетний економіст, знання у цій сфері для призначення на посаду можуть відігравати не головну роль», – додає Сергій Кисельов.

Усе залежить від коаліції

Найбільш передбачуваним фахівці вважають призначення Сергія Льовочкіна. Тривалий час він був у числі перших не лише у Партії регіонів, а й у всій парламентській фракції. «Це логічно, Льовочкін керував апаратом фракції», – зауважує провідний науковий співробітник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень Віктор Котигоренко.

На думку політолога, перші кадрові призначення Президента Віктора Януковича є послідовними. «Як відомо, Сергій Льовочкін є представником однієї фінансової групи, яка підтримує Януковича, а перший заступник глави Адміністрації – представниця іншої, яка так само підтримувала і підтримує нового главу держави», – зазначає експерт.

Про подальші кадрові призначення говорити зарано, вважають політологи. Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран наголошує, що наразі для Президента принципово, чи сформують у Верховній Раді нову коаліцію, і яке забарвлення вона матиме. «Одна справа, якщо буде коаліція в парламенті і буде новий уряд, інша справа, якщо за Януковичем залишаться лише його апарат, РНБО і, можливо, один-два міністри», – каже він.

Напередодні спікер парламенту Володимир Литвин заявив, що отримав від Партії регіонів проект угоди щодо нової коаліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG