Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкривається Великий скульптурний салон


Дерев'яні скульптури харківського майстра Олександра Рідного готують до експозиції на Великому скульптурному салоні
Дерев'яні скульптури харківського майстра Олександра Рідного готують до експозиції на Великому скульптурному салоні

Київ – В експозиції Великого скульптурного салону – зокрема українська дерев’яна скульптура, роботи румунського майстра Деметрія Чипаруса та відомого у світі українського скульптора Григора Крука. Виставка триватиме в «Українському домі» до 14 березня.

Попередній скульптурний салон в Україні набув розголосу завдяки експозиціям прадавньої кам’яної скульптури, зібраної з музеїв усієї України, та добірки шедеврів світового авангарду.

Цього разу відвідувачі побачать більше сучасного скульптурного мистецтва. В експозиції – роботи півсотні майстрів. Серед них особливе місце належить колекції Української бібліотеки ім. Т. Шевченка, що у Лондоні, яка представляє на салоні скульптури відомого майстра українського походження Григора Крука. В Україні зберігається лише одна його скульптура, натомість для участі у салоні із Лондона до Києва доправили двадцять п’ять.

Ще одна родзинка салону – роботи румунського скульптора, зірки епохи арт-деко Деметрія Чипаруса. Розповідають, що ще років десять тому невеличкі статуетки майстра можна було знайти у Європі навіть на так званих «блошиних ринках». Нині скульптури Чипаруса продаються з аукціонів за десятки, а то й сотні тисяч доларів.

Директор «Українського дому» Наталя Заболотна називає твори Чипаруса надзвичайно ефектними та витонченими. «Ця скульптура приємна багатьом шанувальникам мистецтва, її не потрібно тлумачити, адже все, що майстер хотів сказати, фактично на поверхні», – додає Наталя Заболотна.

Серед бронзи – й дерево

Одна з наймасштабніших експозицій четвертого салону – дерев’яна скульптура сучасних українських авторів, серед яких – Микола Малишко, Роман Петрук, Олександр та Тамара Бабаки, Анна Іванова.

Один із учасників «дерев’яної експозиції» Великого скульптурного салону, відомий харківський майстер Олександр Рідний розповідає, що тривалий час скульптура з дерева залишалася поза увагою, і лише нещодавно почала експонуватися на рівні з бронзою чи мармуром.

«Дерев’яна скульптура – це дивовижне явище, хоча й тривалий час цей напрям був у підпіллі. Інтерес певний був, але, знаєте, однаково більше полюбляють, наприклад, бронзу. Це традиційніше, а матеріал у скульптурі – дуже важлива штука», – зазначає харківський майстер.

Для відвідувачів Великий скульптурний салон відкритий з 2 по 14 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG