Доступність посилання

ТОП новини

Янукович підтвердить незворотність курсу на євроінтеграцію – Кінах


Анатолій Кінах
Анатолій Кінах

Київ – Сьогодні розпочинається візит Президента Віктора Януковича до Брюсселю. Під час поїздки новообраний Президент України має зустрітися з низкою керівників Єврозоюзу. Із чим Янукович їде до Брюсселя, Радіо Свобода запитало у народного депутата від Партії регіонів Анатолія Кінаха.


– Що буде головним сигналом Віктора Януковича Європі?


– По-перше, буде підтверджено, що інтеграція України в європейський та політичний простір має незворотній характер. Головне, щоб це не перетворилося на самоціль. Це мають бути конкретні дії на основі співпраці з ЄС щодо формування в Україні європейських стандартів: демократії, рівня життя громадян, конкурентноздатності економіки, захисту прав і свобод громадян. Це головне.

По-друге, є конкретні питання, які слід розглядати більш предметно. У першу чергу це подальша робота над підготовкою базової угоди про асоціацію Україна – ЄС, зокрема, такою складовою, як умови вільної торгівлі між Україною та ЄС. Для цього питання є дуже серйозні прагматичні аргументи. На сьогодні близько 70% прямих іноземних інвестицій – це інвестиції з Євросоюзу. А близько 30% нашого зовнішнього товарообігу – це також торгівля з ЄС.

– У програмі візиту Президента не запланована зустріч із генсекретарем НАТО. Це принципова позиція, чи як?

– Це питання ще вимагає серйозного доопрацювання. На даному етапі Україна має намір однозначно поглиблювати співпрацю з Північноатлантичним альянсом, але у першу чергу по напрямку щодо формування умов колективної європейської безпеки. Це питання вимагає ще дуже серйозного доопрацювання у контексті формування і середньострокової, і довгострокової стратегії. Думаю, що пройде певний час, і така зустріч обов’язково відбудеться.

– А щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні. У вівторок спікер Володимир Литвин має оголосити про припинення чинності нинішньої коаліції. Зараз існує кілька варіантів створення нової більшості: Партія регіонів, «Наша Україна» та блок Литвина або Партія регіонів, блок Литвина, комуністи та позафракційні. На якій стадії нині переговори з «Нашою Україною»?

– Фракція «Наша Україна – Народна самооборона», яка постійно декларує патріотизм та бажання захищати національні економічні та політичні інтереси, повинна зрозуміти, що сьогодні іншого варіанту, як консолідація зусиль, немає. Тому ми звертаємося із цим не тільки до фракції НУНС, а до всіх інших відповідальних депутатів, що прийшла пора збирати каміння, об’єднувати зусилля і будувати сучасну державу.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG