Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович у Брюсселі: «від євроромантизму – до європрагматизму», не забуваючи про Росію


Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей вітає Президента України Віктора Януковича в Брюсселі, 1 березня 2010 року
Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей вітає Президента України Віктора Януковича в Брюсселі, 1 березня 2010 року

Брюссель – Новий український Президент Віктор Янукович свій перший день за кордоном провів у брюссельських установах. Зустрічі з лідерами Євросоюзу мали суто офіційний та ознайомчий характер. Проте у Брюсселі відчули зміни, що їх несе новий український лідер. Насамперед ідеться про задекларований Януковичем реалізм у європейсько-українських відносинах. Це «не євроромантизм – це європрагматизм», – зауважив Президент. І керівникам Єврокомісії та Європарламенту, і президентові Європейської ради та координаторові зовнішньої політики ЄС Президент заявляв про бажання інтергуватися до Євросоюзу, хоча й акцентував увагу на своїх намірах зближення з Кремлем.

Від першого візиту Президента Януковича до Європи чекали насамперед підтвердження європейського вибору України. Віктора Януковича, відомого його проросійським минулим, у Брюсселі все ж зустріли як давнього друга. «Ви, пане Президенте, тут перебуваєте серед друзів України», – сказав голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Як прокоментувала цей перший закордонний візит Януковича аналітик із брюссельського Центру європейської політики Аманда Поль, «він намагався показати, що не є маріонеткою росіян». На думку брюссельського експерта, загалом українському лідерові це вдалося.

Курс України на європейську інтеграцію збережеться, запевнив у Брюсселі новий Президент. Утім, для відновлення переговорів щодо фінансової допомоги і з боку Міжнародного валютного фонду, і з боку ЄС українському лідерові слід здійснити низку важливих реформ.

Янукович: євроінтеграція – це реформи

Загалом лейтмотивом брюссельських зустрічей якраз і були реформи. Європа насамперед чекає від нас реформ, погоджується Президент і додає, що «шлях реформування – це і є європейська інтеграція».

«А коли прийде час вступу до ЄС, побачимо. Я закликаю до принципу: менше розмов і більше справ», – сказав він. І такий підхід нового українського лідера до питання вступу до ЄС викликав у європейців симпатії. Це, зокрема, засвідчила реакція голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу.

«Щодо можливості вступу, то ми завжди заявляли, що замість дискусій про можливі дати переговорів набагато краще нині зосередитися на реформах, необхідних для наближення України до Європи і де-факто інтеграції до нашої економічної системи», – сказав Баррозу.

Єжи Бузек, голова Європарламенту та давній уболівальник за українське майбутнє у Європі, також заявив, що вірить у міцні українсько-європейські відносини.

«Я вірю, що Ваш візит до Європарламенту – це початок довгого шляху гарного співробітництва між ЄС та Україною, – зауважив голова Європарламенту українському Президентові. – Ми потребуємо одне одного. Євросоюз, і особливо Європарламент, готові до дуже доброї співпраці».

Одним із найважливіших напрямків співпраці Єжи Бузек називає енергетичні угоди, що мали б забезпечити енергетичну безпеку Європи та надійність України як держави-транзитера.

Угода про асоціацію з ЄС – у нинішньому році?

Саме Угода про асоціацію й мала б стати підґрунтям подальших стосунків між Україною та Європейським Союзом. Тому, як сказав президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, «для поглиблення стосунків між Україною та Європейським Союзом надзвичайно важливу роль відіграють переговори щодо Угоди про асоціацію та поглиблену зону вільної торгівлі».

«Ми вважаємо, що це наближує Україну до ЄС і політично, і економічно, і в рамках ініціативи «Східного партнерства», – каже Ван Ромпей. – Ми погодилися, що якнайшвидше закінчення переговорів – в інтересах обох сторін».

За словами ж українського лідера, ці переговори мають завершитися до кінця нинішнього року.

Після зустрічі із президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм Віктор Янукович також заявив, що зовнішня політика України залишатиметься незмінною і щодо Євросоюзу, і щодо Сполучених Штатів, і щодо інших сусідів, включно, звичайно ж, із поглибленням стосунків із Росією.

Щодо іншої важливої для України угоди, про безвізовий режим із ЄС, то Віктор Янукович також висловлює надію домовитися про «дорожню карту» до кінця цього року. Такі плани були в українських дипломатів і раніше, але поки марно.

НАТО – не пріоритет, але партнерство триватиме

Якщо попередники Януковича, приїжджаючи до Брюсселя, часто зустрічалися і з чільниками НАТО, то сьогодні штаб-квартиру Північноатлантичного союзу залишили, так би мовити, на узбіччі.

Пояснюючи невключення лідерів альянсу до програми свого візиту, Янукович заявив, що НАТО не належить до пріоритетів сьогоднішньої України. Водночас партнерство з цією організацією залишатиметься формою співробітництва й надалі, сказав він.

«Що стосується відносин із НАТО, то вони у нас сьогодні на тому рівні, який був напрацьований моїми попередниками, – заявив у Брюсселі Віктор Янукович. – Щодо майбутнього, то це питання найближчих переговорів. Статус України залишатиметься незмінним. Щодо програм, які сьогодні виконуються Україною та НАТО, то вони будуть тривати, і наші партнерські стосунки зберігаються».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG