Доступність посилання

ТОП новини

Нова коаліція – «Стабільність та реформи». Новий прем’єр – Азаров


Новий Прем’єр-міністр Микола Азаров, 11 березня 2010 року
Новий Прем’єр-міністр Микола Азаров, 11 березня 2010 року

До нової більшості в парламенті увійшли 235 депутатів – представники фракцій Партії регіонів, Компартії та Блоку Литвина, а також деякі окремі депутати. Миколу Азарова призначили на посаду прем’єр-міністра. Верховна Рада України 240 голосами затвердила склад Кабінету Міністрів. БЮТ оголосив про перехід в опозицію. Верховна Рада України 240 голосами затвердила склад Кабінету Міністрів.

«Відповідно до статті 83 Конституції України та статті 61 Регламенту оголошую про сформування та реєстрацію в апараті Верховної Ради коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи» у Верховній Раді шостого скликання», – оголосив сьогодні зранку спікер парламенту Володимир Литвин.

Він зазначив, що списки з особистими підписами депутатів, які увійшли в коаліцію, додаються до коаліційної угоди.

Напередодні Президент України Вiктор Янукович пiдписав змiни до закону «Про Регламент Верховної Ради», вiдповiдно до яких парламентську коалiцiю формують як фракцiї, так i окремi депутати.

Колишній глава української держави Віктор Ющенко та лідер опозиції Юлія Тимошенко вважають процес створення коаліційної більшості нелегітимним.

Президент Янукович має намір просити Конституційний Суд розтлумачити питання створення коаліції, щоб забезпечити легітимність коаліції та нового уряду.

Азарова призначили прем’єром
Голосування за створення нової коалції. 11 березня 2010 року


Верховна Рада призначила представника Партії регіонів Миколу Азарова на посаду Прем’єр-міністра України.

За відповідний проект постанови проголосували 242 народних депутати.

Крім того, парламент своїм рішенням звільнив Юлію Тимошенко з прем’єрської посади – за це проголосували 237 депутатів. Також парламентарі припинили повноваження членів дотеперішнього уряду – «за» 238 голосів.

Під час цього призначення в парламенті був присутній Президент Віктор Янукович.

Під час виступу у Верховній Раді Микола Азаров висловив сподівання на розширення співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Азаров запевнив, що новий уряд буде співпрацювати з усіма міжнародними фінансовими організаціями, зокрема з МВФ.

«Я сподiваюся, що мiжнароднi фiнансовi органiзацiї прекрасно знають реальне фiнансове становище України, вiдновлять програму спiвпрацi з Україною, цю програму буде розширено i найголовнiше – переглянуто з точки зору тих реалiй, якi наразi є в нашiй країнi», – сказав вiн, виступаючи в парламентi України.

Азаров також висловив сподiвання на проведення мiжнародного аудиту з вивчення економiчної ситуацiї в країнi. «Я думаю, що мiжнародний аудит буде. Це в наших спiльних iнтересах», – сказав Микола Азаров.

Верховна Рада затвердила склад Кабінету Міністрів

Згодом народні депутати новоутвореної коаліції затвердили склад нового уряду.

Першим віце-прем’єром у новому уряді став представник Партії регіонів Андрій Клюєв, віце-прем’єром з гуманітарних питань – Володимир Семиноженко, віце-прем’єром із Євро-2012 – Борис Колесніков, із силових питань – Володимир Сівкович, віце-прем’єром із питань АПК – Віктор Слаута, віце-прем’єром з економічних питань – Сергій Тігіпко та віце-прем’єром з питань регіональної політики Віктор Тихонов.

Міністром охорони довкілля призначили Віктора Бойка, міністром палива й енергетики – Юрія Бойка. Міністерство транспорту очолив Костянтин Єфименко, Мінпромполітики – Дмитро Колесников, міністром внутрішніх справ став Анатолій Могильов, міністром охорони здоров’я – Зіновій Митник, міністром праці і соцполітики – Василь Надрага, міністром ЖКГ – Олександр Попов, міністром аграрної політики – Микола Присяжнюк, міністром юстиції – Олександр Лавринович, міністром освіти – Дмитро Табачник, молоді і спорту – Равіль Сафіуллін, міністром економіки – Василь Цушко, міністром регіонального розвитку – Володимир Яцуба. Мінфін очолив Федір Ярошенко, МНС – Нестор Шуфрич. Міністром вугільної промисловості став Юрій Ященко, міністром культури і туризму – Михайло Кулиняка.

Анатолія Толстоухова призначили міністром Кабінету Міністрів.

Міністром закордонних справ став дотеперішній посол України в Росії Костянтин Грищенко, міністром оборони – колишній командувач Військово-морських сил України Михайло Єжель. Їхні кандидатури на розгляд парламенту запропонував Президент Віктор Янукович. За таке рiшення проголосували 239 депутатiв.

Прем’єр Микола Азаров та новопризначені члени уряду склали присягу у Верховній Раді. Парламент зупинив повноваження депутатів, обраних до складу уряду.

Кабмін провів перше засідання

Кабінет Міністрів на чолі з Миколою Азаровим провів своє перше засідання, що носило дорадчий характер. Як повідомив віце-прем’єр з гуманітарних питань Віталій Семиноженко, на нараді обговорювалося питання про початок роботи нового уряду.

«Насамперед необхідно в кожному міністерстві провести зустрічі – треба в деталях розібратися в ситуації, яка на сьогодні існує, і визначити, які необхідно прийняти першочергові рішення», – сказав Семиноженко.

Янукович: нова коаліція бере відповідальність за вихід з кризи

Президент Віктор Янукович заявляє, що нова коаліція відповідальна за виведення країни з політичної і соціально-економічної кризи. Про це йдеться в зверненні глави держави до українців.

Крім того, Янукович заявив, що бере на себе відповідальність за створення коаліції і формування нового Кабінету Міністрів.

«Стан, у якому перебуває Україна, вимагає швидких і рішучих дій, і я прийняв цей виклик», – заявляє Янукович.

Президент наголосив, що керується «виключно національними інтересами» і вірить в успішність роботи коаліції та уряду, сформованого з професіоналів.

Хорошковського призначили головою СБУ

Верховна Рада України призначила головою Служби безпеки Валерія Хорошковського.

Перед цим парламент звільнив із посади керівника СБУ Валентина Наливайченка.

41-річний Хорошковський займав посаду першого заступника голови Служби безпеки з січня 2009 року. Від початку цього місяця у зв’язку з вiдпусткою Наливайченка Хорошковський тимчасово виконував обов’язки глави СБУ.

Тимошенко: новий уряд нелегітимний

Юлія Тимошенко під час сьогоднішньої прес-конференції
Колишній прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що новий уряд на чолі з Миколою Азаровим нелегітимний. «Ми входимо в нову систему нашої держави, на жаль, зі сфальсифікованим Президентом, із нелегітимно створеною коаліцією й, як наслідок, із нелегітимним урядом», – сказала Тимошенко.

Вона вкотре заявила, що після того, як Президент Віктор Янукович схвалив закон про зміну Регламенту Верховної Ради, в Україні відсутній гарант Конституції. Крім того, екс-прем’єр повідомила, що БЮТ уже веде підготовку до наступних парламентських і місцевих виборів.

За словами Тимошенко, депутати від БЮТ просять Конституційний Суд оцінити конституційність створення нової коаліції. «Одразу після того, як Янукович підписав закон про таке нове формування антиконституційної коаліції, наша фракція, представники нашої фракції звернулися й в Адміністративний суд, і в Конституційний Суд визнати цей закон неконституційним», – сказала лідер БЮТ, додавши, що бютівці просять адмінсуд і КСУ невідкладно розглянути ці звернення.

БЮТ оголосив про перехід в опозицію

Фракція БЮТ оголосила про перехід в опозицію і про формування опозиційного уряду. Відповідну заяву від імені фракції зробив на засіданні Верховної Ради лідер фракції БЮТ Іван Кириленко.

«Фракція сьогодні ухвалила одностайне рішення про перехід в опозицію до нелегітимної коаліції й також нелегітимного уряду», – сказав він.

Відповідний протокол лідер фракції БЮТ передав у президію. За словами Кириленка, БЮТ очікує, що Конституційний Суд ще раз дасть чітку оцінку цим діям.

Раніше БЮТ, партії «Народний рух України», «Християнсько-демократичний союз», Партія захисників вітчизни й громадський рух «Народна Самооборона» об’єдналися в опозицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG