Доступність посилання

ТОП новини

«Комбінація з захоплення влади проведена дуже грамотно»


Прага – Нову коаліцію, яка нашвидкоруч сформувала уряд «реформаторів», майже 40 відсотків опитаних на сайті Радіо Свобода назвали антиконституційною. Майже стільки ж вважають створення коаліції результатом корупції. Згідно з останнім опитуванням Інституту Горшеніна, понад 75 відсотків українців не підтримують створення нової парламентської коаліції. Борис Беспалий, народний депутат трьох попередніх скликань, погоджується, що коаліція створена всупереч Конституції, та разом з тим він вважає, що технічно «регіонали» «блискуче все прорахували», а «комбінацію з захоплення влади провели дуже грамотно і скрупульозно». І досягли свого.

Борис Беспалий особливих ілюзій щодо законності парламентської коаліції не плекає.

«Правовий аспект. Цілком очевидно, що Конституції це не відповідає, – каже він. – Але це питання великої політичної доцільності. Тобто, вони утворили коаліцію. Це дало коаліціянтам можливість утворити уряд. І друге – здійснити ті призначення, які робить уряд. Тобто, змінити керівництво державних адміністрацій – обласних і районних, а також урядових комітетів, приміром антимонопольного...».

«Політичний трюк незаконний, зате ефективний і блискуче прорахований»

Борис Беспалий
«Іншими словами, – продовжує Борис Беспалий, – ці кроки дають їм можливість взяти у свої руки виконавчу владу. Оце мета коаліції. І якщо навіть потім Конституційний Суд визнає цю коаліцію неконституційною, то справа все одно зроблена: Мавр зробив свою справу, Мавр може іти відпочивати. Бо рішення Конституційного Суду зворотної сили не мають. І за таких умов, маючи фізичну більшість голосів у Раді, вони можуть спокійно урядувати далі і без коаліції. Я б назвав це таким незаконним політичним трюком, але, на мій погляд, доволі ефективним. Я зробив би з цього ще один висновок: не знаю, чи є десь у світі такі прецеденти, де, маючи парламентську більшість, в принципі неможливо утворити уряд... Думаю, що цей конституційний сюжет із коаліцією є абсолютно недолугим і, як на мене, ця ситуація є аргументом на користь того, щоб вилучити взагалі з Конституції поняття коаліції, з тим, щоб кандидатуру прем’єра пропонувала, як це в більшості нормальних країн (я б сказав – демократій) партія, яка має найбільшу фракцію, а далі за черговістю... Це ненормальна ситуація, коли в Раді списково є більшість, а через конституційний припис вона не може нормально урядувати. Тому сказав би так: дійсно, тут Партія регіонів порушує законодавчу норму, але, вибачте, дурну законодавчу норму».

На думку Бориса Безпалого, «технічні моменти при створенні коаліції дуже продумані». «Я б сказав, досить грамотно і скрупульозно організована комбінація з захоплення влади. Дуже грамотно! Я як політтехнолог захоплююсь. Хід блискуче прорахований. Вони захоплюють владу і далі їм все байдуже. А що закони порушували, так вибачте, от зараз пройде аудит, інше... Так про що говорити? У нас взагалі 20 років – постреволюційний період. Це у римлян було: «закон торжествує»! Але вимерли римляни, а перемогли варвари», – заявив Беспалий в інтерв’ю Радіо Свобода.

Потрібні компроміси...

Із Беспалим повністю погодилась одна пересічна киянка щодо Конституції, яка на сьогодні забороняє включати в коаліцію окремих депутатів. «Конституція у нас не зовсім грамотно написана, – каже вона. – Її треба переробити. Життя змінюється, як ми бачимо, і тому треба робити все розумно, а не дивитись на те, що написано».

А ще одна киянка зауважила: «На теперішній момент у зв’язку з тим, що Україна в такому тяжкому економічному стані, потрібно піти на якісь компроміси, щоб щось вирішити, щоб займатися економікою передовсім, а не цими політичними балачками. Має бути відповідальність високопосадовців, які мають не роз’їжджати по всьому світі, а займатися народом України. В інших країнах, якщо керівник не займається народом, він не стоїть при владі».

Один із опитаних нами мешканець столиці сказав: «Не має значення, як сформована коаліція – фракціями чи якось інакше. Головне – результат. Тому що люди вже втомилися від сварок. Головне, щоб вони зробили щось добре для країни, для людей. А як вони це будуть робити – це їхня проблема».

«Це абсолютна узурпація влади»

Інна Геращенко
Народний депутат, «нашоукраїнка» Ірина Геращенко у питанні створення коаліції безкомпромісна.

«Відбулася не лише певна зрада будь-яких національних інтересів, а й повне нехтування українських законів, – наголошує парламентарій. – Це не є нормальним, коли вищі посадовці так грубо порушують Конституцію щодо формування коаліції, коли уряд призначається без обговорення, без можливості задати питання міністрам, майбутньому Прем’єр-міністру... Безумовно, це абсолютна узурпація влади, яка, не думаю, що закінчиться чимось добрим. Бо відбувається грубе порушення Конституції, яке освячується Президентом. Коли дивимося на уряд, який призначено, то бачимо абсолютно одіозні фігури. Мають, це такий єдиний прецедент сьогодні в європейській політиці, коли людина, яка мала судимості, очолює державу. Людина, яка не знає державної мови, керує урядом. Людина, яке ненавидить усе українське, керує міністерством освіти. І таких прикладів можна навести дуже багато».

«Включено страшний механізм»

А чи була при створенні коаліції корупція? Ірина Геращенко ніскільки не сумнівається в цьому.

«Та звичайно, там була корупція. Ідеологією там і не пахне. Увійшли до фракції тільки ті люди від фракцій БЮТ і «Наша Україна – Народна самооборона», які пов’язані з великим бізнесом. Мабуть, що там є ризики: або втратити бізнес, або відчувати утиски і таке інше. Для Партії регіонів – це такий подвійний бумеранг. Тому що такий солодкий пряник тепер буде включатися щодня, під час кожного голосування. Бо коаліція тепер із тушок. І кожна тушка має право голосу, яка скаже: «Знаєте, я за це не буду голосувати і за це не буду голосувати...». Можливо, комусь подобаються такі методи обробки... А так само тушки можуть виходити з коаліції. Я не здивуюся, коли Блоку Литвина здасться, що вони мають мало посад і завтра ці тушки вилетять звідси, треба буде за ними бігати. Або після наступних виборів якісь тушки не захочуть іти в коаліцією зі своєю фракцією. Включено страшний механізм. Коли виключається ідеологія, виключаються партійні програми, виключаються повністю обіцянки виборцям, включається тільки механізм, хто сильніший, той правий, в кого більше грошей, той і правий», – зауважує Геращенко.

Киянка Олена, на відміну від народного депутата, не вважає, що перебігти до іншої фракції – це погано. «Треба дивитись, чому ці депутати перебігли, – каже вона. – Бо ж не всі коаліції дотримуються правил. Наприклад, депутат, будучи в якійсь коаліції, бачить, що ця коаліція не відповідає певним нормам, То що, він має бути прив’язаний до неї? Він повинен іти. Тому треба дивитися, чому той чи інший депутат перейшов до іншої коаліції. І що це за коаліція? Чи дійсно вона виконує те, що обіцяла? Чи грамотно вона це робить?».

«Я тут не бачу ознак корупції»

Борис Беспалий про корупцію при створенні коаліції не схильний говорити. Аргументи?

«Я не розумію, до чого тут корупція, хоча, на жаль, корупція в Україні неосяжна. Уряди змінюються, корупція залишається. Але в даному випадку я не бачу тут таких ознак корупції. Корупція – це зловживання владою з корисливою метою. Я не думаю, що тут пускали в обіг підкупи якісь. Мені здається, що вони просто використали шпарини в законодавстві. Одна з цих шпарин (я вже про це казав) полягає в тому, що рішення Конституційного Суду не мають, на жаль, зворотної сили. І через цю шпарину вони діють: спочатку створюють уряд, а далі вже будь-що буде. Але неповага до закону, на превеликий жаль у всьому цьому сюжеті цілком очевидна», – упевнений Беспалий.

Киянин Ігор, як і Борис Беспалий, також не говорить про корупцію. Але згадуючи про те, як створювалася коаліція, зауважує: «Є таке забуте слово – «порядніст», хоча, мабуть, в політиці це слово недоречне...».

Іван Плющ
Нічого не сказав журналістам про корупцію й «нашоукраїнець» Іван Плющ, незабутній екс-спікер, який перебіг до нової коаліції. Для виправдання свого кроку він знайшов дуже правильні для подібних випадків слова: «Коаліція – це не тільки данина моді, а це той механізм, який має допомогти вивести Україну з кризи».

Древній філософ сказав: «Не вір словам. Вір лише розумові своєму».
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG