Доступність посилання

ТОП новини

Азаров нудний, уряд старий і тимчасовий (європейська преса)


Прага – Європейські газети наголошують, що Захід заплющив очі на антиконституційний характер нового українського уряду, бо всі – і ринок, і європейські спостерігачі – «бажають стабільності в Україні». Оглядачі також зауважують, що уряд вірного слуги Президента Віктора Януковича, росіянина і проросійського політика Миколи Азарова, є першим монолітним урядом консерваторів-однодумців, починаючи з 2004 року. Чимало аналітиків переконані, що цей уряд буде просувати однозначну проросійську політику і намагатися зупинити кризу в економіці, що не під силу Миколі Азарову та його однодумцям. Тому експерти прогнозують, що уряд виконуватиме лише технічну роль своєрідного цапа-відбувайла, і після певних газових поступок із боку Росії відбудеться його зміна, найімовірніше, за результатами позачергових парламентських виборів.

Лондонська «Файненшел Таймз» переконана, що новий Президент України послідовно посилює свою владу, і цьому підтвердженням є новий уряд на чолі з вірним слугою Віктора Януковича, «проросійським росіянином», як його характеризує опозиція, Миколою Азаровим, котрий відомий своєю консервативністю і є «сильним менеджером». Лондонське видання також зауважує, що формуванням такого уряду Віктор Янукович сподівається більше урівноважити стосунки з Росією. Інформуючи про подальше вирішення долі цього уряду у Конституційному суді України, «Файненшел Таймз» цитує західного експерта, котрий вважає: «Західний ринок і європейці вважають за потрібне заплющувати очі на конституційну сумнівність цієї коаліції та уряду, і це все заради стабільності, … особливо після надзвичайно негативного 2009 року. Будь-яка ознака стабільності відновлює ринок і заспокоює інвесторів, оскільки вони знову бачать перспективи в Україні, і ці сподівання пов’язують із новим Президентом та вірним йому урядом, котрі можуть принести більше стабільності і заспокоєння у відносинах із сусідами України, Росією та Європою». Автор публікації в «Файненшел Таймз» Роман Олеарчик також наголошує, що в уряді Миколи Азарова з’явилася низка багатих людей – віце-прем’єр Сергій Тігіпко є банкір-мільярдер і колишній кандидат на посаду Президента України, перший віце-прем’єр Андрій Клюєв і віце-прем’єр Борис Колесніков пов’язані з найбагатшим українським олігархом Рінатом Ахметовим.

Польська «Ґазета Виборча» не лише характеризує нового Прем’єр-міністра України як слухняного виконавця Президента Януковича, а й прогнозує, що Азаров може вступити у конфлікт із бізнесом, бо перед урядом стоїть завдання будь-що «порятувати Україну від банкрутства», і новий Прем’єр уже має досвід експропріації коштів до бюджету за рахунок обмеження апетитів великого бізнесу та олігархів. Газета також зауважує, що Микола Азаров – росіянин і не знає, та й не хоче знати, посилаючись на нездатність до іноземних мов, української мови… Тут також наголошено на думці експерта про те, що після проведення Азаровим непопулярних перетворень та вирішення газової проблеми з Росією його можуть відправити у відставку.

Ще одна польська газета – «Жечпосполіта» – дослідила нібито польсько-латиські корені Азарова. Видання інформує, що «тато Азарова звався Ян Полько і був, найімовірніше, незважаючи на польське звучання імені, латишем. Про діда прем’єра, Роберта Полька, мало відомостей. Азаров узяв прізвище бабусі. Його дружина Людмила українка, і він має сина, 39-річного Олексія», – стверджує «Жечпосполіта». Це видання також інформує, що народився Микола Азаров у Калузі у 1947 році.

Російська газета «Комерсант» повідомляє, що склад свого уряду Янукович апробував напередодні, 5 березня, в Москві, перед президентом і прем’єром Росії. Це видання вважає, що Азаров, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко і міністр палива та енергетики Юрій Бойко покликані Януковичем «виправити помилки «помаранчевих» на російському напрямку». Нова команда вже підготувала цілий пакет поступок Росії, включно з Чорноморським флотом у Севастополі, українською ГТС, і «Київ готовий піти назустріч Москві з багатьох інших питань», стверджує «Комерсант». Газета наводить запевнення експертів із приводу того, що Путін і Азаров відразу ж знайдуть спільну мову і щодо ЄЕП, митного союзу та інших спільних інтересів. Ідеться також про ймовірний кредит із Москви для Києва у сумі в 3 мільярди доларів.

Інше московське джерело – «Нєзавісімая ґазета» – стверджує з посиланням на експертів, що кадрові рішення Януковича в уряді – це «проміжний етап у політичному житті України, … який дає можливість Президентові утвердитися у владі в найближчі місяці – до початку нового перегрупування сил».

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» називає Миколу Азарова «технократом радянського карбу і правою рукою проросійського Президента України». «Цю посаду Азаров отримав як винагороду за вірність Вікторові Януковичу упродовж його урядової діяльності в минулому», – стверджує швейцарське видання. Газета з Цюриха також зауважила тут, що «в західних дипломатичних колах Азаров набув собі характеристики професійного і, скоріше, неупередженого політика, котрий, як і Янукович, має тісні стосунки з Кремлем».

Лондонська «Ґардіан» характеризує Миколу Азарова, який нібито похмурий і схожий на британського прем’єра Ґордона Брауна, як «технократа, котрий полюбляє цифри». Автор статті в британському виданні Люк Гардінґ також почув від українських чільників, що Азаров є «нудний антипопуліст», але нібито такий якраз і потрібний зараз на чолі уряду.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG