Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» беруть Росію «на приціл»


Брюссель – Арешти та переслідування блогерів і закриття низки вебсайтів у Росії – це ознаки того, що інтернет у цій державі перетворюється на інструмент політичного контролю. З нагоди «Всесвітнього дня проти кіберцензури» організація «Репортери без кордонів» внесла Росію до списку країн, що перебувають під її особливим наглядом. Переважна частина російської преси та телебачення вже підконтрольна Кремлеві. А наразі все вказує на те, що влада хоче зробити «кишеньковим» і інтернет.

Третій рік поспіль міжнародна організація «Репортери без кордонів» 12 березня відзначає Всесвітній день проти кіберцензури. Щойно оприлюдений аналіз стану свободи висловлювань в інтернет-мережі призвів до занепокоєння ситуацією в Росії.

Судові переслідування та арешти осіб, що ведуть мережеві щоденники подій, або, як їх ще називають, блоги, викликали критику захисників свободи слова. Крім того, кажуть вони, російська влада чинить тиск і на окремі інтернет-портали чи блокує їх.

«Відомо, що більша частина російських засобів масової інформації тою чи іншою мірою контролюється Кремлем, – каже завідувач відділом новітніх мас-медіа організації «Репортери без кордонів» Люсі Морійон. – Інтернет як простір для обміну інформацією у цьому сенсі став найвільнішим у державі. Проте ця незалежність постала перед загрозою: у Росії переслідують блогерів та блокують опозиційні веб-сайти».

Як приклад цієї загрозливої тенденції вона називає блокування веб-сайту опозиційного російського політика Гарі Каспарова, незалежних інформаційних веб-порталів в Інгушетії та організації «Солідарність».

«Репортери без кордонів» наразі намагаються з’ясувати, чи за цим усім справді криється якась загальна стратегія влади, націлена проти нових різновидів медіа-засобів.

Люсі Морійон: «За станом справ в Україні теж слідкуємо»

Разом із Росією до «списку країн під наглядом» «Репортери без кордонів» внесли й Туреччину. Тисячі сайтів, включно із Youtube, у цій державі повністю заблоковані. Так само в турецькому інтернеті існують табу на такі теми, як засновник сучасної світської турецької держави Ататюрк, Збройні сили країни, питання національних меншин та «гідність турецької нації», яка в Туреччині є предметом захисту Кримінального кодексу.

«Репортери без кордонів» застерігають: якщо ситуація зі свободою інтернету в Росії та Туреччині й надалі погіршуватиметься, то ці країни можуть з’явитися у, так би мовити, «чорному списку» країн-ворогів інтернету. Наразі до цієї категорії належать Саудівська Аравія, Єгипет, Бірма, Китай, Узбекистан, Туркменистан, Іран та ще декілька держав.

Як повідомила Люсі Морійон, її організація отримала деякі застереження стосовно українських мас-медіа про можливі загрози свободі висловлювань у зв’язку зі зміною влади. Проте наразі ситуація залишається без змін.

«Ми стежимо за тим, як розвиватиметься ситуація в Україні з новим урядом, – зауважила Люсі Морійон. – Щодо свободи висловлювань в інтернет-мережі, то Україна не внесена до списку держав, що перебуватимуть під нашим наглядом. Хоча найближчим часом ми слідкуватимемо за станом справ у цій країні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG