Доступність посилання

ТОП новини

Пахльовська: мама дала мені моральні фільтри


Оксана Пахльовська, письменниця, культуролог, професор Римського університету «Ла Сап'єнца», доктор філологічних наук, автор багатьох книг
Оксана Пахльовська, письменниця, культуролог, професор Римського університету «Ла Сап'єнца», доктор філологічних наук, автор багатьох книг

Київ – Оксана Пахльовська, донька Ліни Костенко, вважає, що в основу виховання усіх дітей має лягати повага до культур та мов інших народів. Напередодні 80-річчя поетеси, Радіо Свобода запитало пані Пахльовську, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка 2010 року – «як то воно – бути донькою Ліни Костенко?».

– Це велике щастя, велике випробування й велика відповідальність. Це не є просто, адже стосунки з матір’ю – це завжди складно. Це високі стосунки, які мають дуже складну родову генеалогію, й минулого, й майбутнього. А коли ще й до того люди пов’язані професійно, то це надзвичайно складно і це двома словами не поясниш. Я, принаймні, намагаюся, з-поміж іншого, бути ще й маминим щитом супроти багатьох виявів світу, намагань втрутитися у мамину роботу, в мамин внутрішній світ.

– Що найбільше Вам запам’яталося у дитинстві?

– Три речі. Перша – це велика повага й велика свобода, яку я завжди мала від мами. Тому, що принципи, які сповідує людина в своїй професійній і публічній роботі, вони мають реалізовуватися і в публічному житті.

Я росла у великій повазі і це стало для мене великою моральною школою, орієнтиром у майбутньому. Навіть коли я робила якусь шкоду, чи щось таке, чого мені не варто було робити, мама казала «будь ласка»... І це «будь ласка» було для мене страшнішою формою імперативу, аніж усі інші форми заборони. Це була моральна програма: «ти цього не можеш робити, бо ти цього не можеш дозволити собі робити».

Це все складна школа життя і зараз мені дуже цікаво верифікувати весь мій дитячий досвід у вихованні вже власної доньки. І тепер я знаю напевне, що ці моральні фільтри є надзвичайно дієвими. Більше того, мене дуже тішить те, як спілкується моя донька з моєю мамою. Вони мають якусь вищу форму порозуміння. Між ними існує таке «змовництво», за яким мені так приємно спостерігати. Ось зараз, коли вона писала привітання мамі, вона написала: «Від письменниці до письменниці». Вона описала у шекспірівському записнику, шекспірівським почерком, усю історію своїх стосунків із мамою через фотографії, через якусь свою символіку. Мені видається, що це цікаво й красиво, коли є таке унаочнення нашої життєвої еволюції.

Друга річ. Я пам’ятаю, що над моїм дитинством висів образ судів. Бо то був час, коли моя мама їздила до Львова (судили Чорновола). І я мала, гралася у в’язницю. Дід посадив грядочку полуниць, і я ходила навколо тієї грядки, заклавши руки за спину, і уявляла собі в’язницю й тюремне життя.

Відтоді образ світу, який тоді для мене постав, є образом світу, усі мури якого мають опасти.

Третя річ. Мама виховувала мене у великій любові й повазі до різних культур, різних народів, різних мов.

Це теж дуже велика школа, яка мала би бути принципом виховання усіх дітей в Україні, та й взагалі усіх дітей. Це європейський принцип.

Я вчилася в Москві, мама вчилася в Москві, й ми завжди уміємо відрізняти поверх, шар, вимір елітарної культури від того плебейства, яке панує зараз у насильницькому ставленні до України.

Те ж саме стосується й єврейського питання. Я коли була в Ізраїлі, навіть дзвонила мамі, щоб подякувати за виховання, за те, що я можу спілкуватися з дуже різними людьми, завжди маючи свій чистий вимір міжнаціонального спілкування.

Так само з польською культурою, яку мама віддавна вчила мене любити й поважати. Завдяки мамі, я ніби повернулася до своєї Польщі. Це також моя ідентичність, яку я віднайшла й відтворила.

Для мене це великий урок культури, який я передаю тепер своїй дочці. Вона природно все це сприймає.

І у всіх цих трьох речах – є поезія. Це поезія стосунків між людьми, ставлення до життя, ставлення до космосу, ставлення до окремої взятої особистості. Це таке бачення поета, це таке переживання поетом світу – і це для мене зв'язок із моєю мамою.

Головне ж – це велика любов. Усі інші виміри – і професійний, і громадянський, і політичний, – поступаються виміру любові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG