Доступність посилання

ТОП новини

Через вікна в Європу


Запоріжжя – Київ – Міжнародні організації допомагають українській громаді згуртуватися. У межах проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» вони сприяють вирішити конкретні проблеми села: організувати вивезення сміття, купити шкільний автобус чи замінити вікна шкіл та дитсадків на енергозберігаючі. Для цього Програма розвитку ООН та Європейський Cоюз вчать жителів українських сіл, як створювати громадські організації та заохочують їх співфінансувати проекти.



Середня температура у дитячому садку «Вербиченька» у села Владівка Запорізької області цієї зими піднялася з 16 до 20 градусів тепла. Крім цього, приміщення стало світлішим і малеча менше псує собі зір. У межах спільного проекту місцевої громади, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН у дошкільному навчальному закладі замінили вікна та двері.

Завідуюча дитсадка Лідія Юренко радіє, що за опалювальний сезон вдається заощадити 3 тисячі гривень. «Більше дітей почали відвідувати дитячий садок, – каже вона, – діти менше хворіють, і раніше взимку діти відвідували погано, бо була температура низька, а тепер – більше бажаючих, і батьки задоволені і вигляд естетично змінився».
Як це працює?

Європейський Союз пропонує впровадити суспільну модель, в якій проблеми вирішуються спільними зусиллями громади. Мета проекту «Разом дієвіше» – зробити спільноту громадян потужнішою, стимулювати громадян працювати разом і розвивати інфраструктуру. Щоб їх згуртувати, міжнародні донори пропонують розв’язати найболючішу проблему кожного села: чи вивезення сміття, чи купівля шкільного автобусу, чи заміна вікон шкіл та дитсадків на енергозберігаючі. І дають на це половину грошей, необхідних на проект.

Ще 45 відсотків виділяють обласний та районний бюджети, і не менше 5 відсотків мають зібрати місцеві мешканці. Таким чином, у Владівці кожен активний член громади на заміну вікон у дитсадку здавав 10 гривень.

«У чому ми сумнівалися, так це у зборі коштів, – розповідає Лідія Юренко, – Ми повинні були назбирати 6 тисяч гривень. І переживали, чи всі захочуть, адже у нас багато пенсіонерів у селі. Але в результаті майже всі жителі здали гроші і ми назбирали більше, ніж необхідно – 10 тисяч».

У майбутньому ЄС та ООН сподіваються, що громади зможуть втілювати подібні проекти вже без їхньої допомоги. Схожих міні-проектів в усіх регіонах України впроваджується вже понад тисячу. У селі Владівка гроші дали на енергозберігаючі технології, але серед інших пріоритетів фінансуються фельдшерсько-акушерські пункти, утилізація відходів, водопостачання та місцевий транспорт.

Директор програми розвитку ООН в Україні Рікарда Рігер вважає, що проект зможе, крім іншого, допомогти і в боротьбі з корупцією. Адже активних членів громад спочатку спонукають зареєструвати громадську організацію, на рахунок якої надходять гроші, а потім прозоро вести бухгалтерський облік. Кошти перераховують кількома частинами, і якщо реальної роботи немає, то наступні суми просто не дають.

Наближення до Європи

Клаудія Фішер із представництва Європейського Союзу в Україні задоволена результатами проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», і каже, що ЄС планує його продовжити. До попередніх пріоритетів додадуть стимулювання економічного розвитку та захист навколишнього середовища. Бюджет першого етапу проекту – 13 мільйонів євро, а орієнтовна сума другого – 17 мільйонів.

«На наступній фазі буде закладена та ж ідея, оскільки вона виявилася успішною, – говорить Клаудія Фішер, – Із малою сумою грошей можна зробити дуже багато: активізувати громаду, налагодити діалог із місцевою владою та ініціювати діяльність в межах колективу. В Європейському Союзі ми називаємо це «врядування за участі громади», і ми хочемо допомогти Україні це розвинути».

До прикладу, у пересічному нідерландському чи австрійському селі на суботніх зборах громада може обговорювати новий розклад руху шкільного автобуса, ремонт дороги чи зміну вуличного освітлення на енергозберігаюче. Наразі в Україні це дещо інші проблеми: газифікація, водопостачання, каналізація та освітлення доріг. Але в ЄС вірять, що активна громада – це основа громадянського суспільства, яке в свою чергу є передумовою для створення середнього класу і відповідного рівня добробуту. Тому представники ЄС та ПроООН сподіваються, що із закінченням міні-проекту «Заміна вікон та дверей садка «Вербиченька» громада села Владівка, як і тисяча інших громад по Україні, не зникне.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG