Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи невдоволені розподілом посад


Голова фракції КПУ Петро Симоненко (ліворуч)
Голова фракції КПУ Петро Симоненко (ліворуч)

Київ – Коаліція «Стабільність та реформи» зазнала першого випробування на міцність. Фракція Компартії невдоволена розподілом посад у виконавчій владі. Союзники по коаліції просять не перебільшувати масштабів проблеми. Натомість експерти кажуть, що невдоволення комуністів має не лише кадрове підґрунтя.

Фракція Комуністичної партії, яка є складовою парламентської більшості, невдоволена тим, як у виконавчій владі розподілені посади. З огляду на це комуністи звинувачують Партію регіонів у невиконанні коаліційних домовленостей. За словами депутата-комуніста Олександра Голуба, цю ситуацію обговорюватимуть найближчим часом на засіданні фракції.

«До засідання фракції цього питання не коментуємо, – зазначив депутат-комуніст. – Можливо, це буде наприкінці цього тижня, можливо, на початку наступного».

Лідер Компартії Петро Симоненко також відмовився від коментарів. «Звертайтеся до тих, хто про це сказав», – відповів він. Між тим, за даними газети «Діло», комуністи виставили Партії регіонів останню кадрову умову, від якої залежить стабільність коаліції – посаду голови Державної митної адміністрації повинен посісти представник КПУ.

Резонансні заяви – як аргумент у дискусії

Союзники комуністів вважають, що загрози існуванню парламентської більшості немає. Депутат-«регіонал» Владислав Лук’янов запевняє, що дискусія всередині коаліції має цілком робочий характер.

«Іде обговорення, – каже він. – Іноді для того, щоб надати своїй позиції сильнішу аргументацію, можна натиснути на партнерів по коаліції якимись резонансними заявами».

Заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський окремі непорозуміння пояснює тим, що коаліція лише починає працювати. «Говорити про змістовний формат співпраці ще достатньо важко, – каже речник Блоку Литвина. – Коли почне працювати регламент коаліції, тоді можна буде говорити про якусь реальну роботу».

На думку політолога Вадима Карасьова, комуністи набивають собі ціну перед тим, як почнеться змагання за вакантну посаду першого віце-спікера. «Це свого роду нагадування, що золота акція в коаліції саме в комуністів, а не в Литвина», – каже експерт.

Комуністів налякала президентська вертикаль

Від моменту формування коаліції «Cтабільності та реформ» комуністи найчастіше висловлюють невдоволення владою, за діяльність якої взяли на себе відповідальність. Зокрема, Петро Симоненко критикував реформаторські наміри віце-прем’єра Сергія Тігіпка.

Політолог Вадим Карасьов зазначає, що невдоволення комуністів має як кадрове, так і ідеологічне підґрунтя. «Комуністи проти сильної вертикалі виконавчої влади на чолі з Президентом, – каже він. – Є досвід Лукашенка, який, фактично, знівелював позиції білоруської компартії в умовах авторитарної вертикалі. Цього б нашим комуністам не хотілося б».

На думку експертів, внутрішні суперечності всередині коаліції можуть ускладнити формування нової системи виконавчої влади. Проте наразі політичні сили, що створили коаліцію «Cтабільності та реформ», намагатимуться порозумітися. Адже загострення конфліктів загрожує розвалом парламентської більшості та достроковими парламентськими виборами.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG