Доступність посилання

ТОП новини

Кредит МВФ: скільки, кому і на яких умовах?


Київ – До Києва прибула місія МВФ на чолі з Таносом Арванітісом. Українські урядовці сподіваються на отримання четвертого траншу кредиту в розмірі майже 4 мільярди доларів. Чи погодяться на це в МВФ? І як уряд планує витратити кошти?

Значну частину грошей із трьох траншів кредиту МВФ попередній уряд використав для фінансування дефіциту бюджету. Четвертий транш мав надійти в листопаді, однак фонд відклав його надання до завершення президентських виборів.

Тепер кредиту потребує вже новий уряд на чолі з Миколою Азаровим. Для того ж таки латання дірок, вважає економічний експерт Андрій Блінов.

«У першу чергу уряд поставить два питання. Зокрема, одне з них точно буде те, яке ставила Тимошенко: «Чи можливо взяти частину коштів, які раніше дали Національному банку, і використати їх на наші потреби?», – каже Блінов.

Уряд Тимошенко після відмови МВФ знайшов альтернативу: активізував розміщення облігацій внутрішньої державної позики. Ресурс виявився надто дорогим, адже цінні папери Мінфіну іноді доводилося пропонувати під майже 30 відсотків річних. Попри зміну влади, технологія залишилася незмінною: уряд Азарова так само розміщує облігації. Щоправда, відсотки вже не такі драконівські, вважають експерти.

Без кредиту МВФ і ні туди, і ні сюди...

Державний борг України поки що не досяг критичного значення, натомість заборгованість корпорацій створює відчутну небезпеку, говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Якщо працюватиме Міжнародний валютний фонд, то 70-80 відсотків боргів можна буде реструктуризувати. Всі розмови про те, що гроші не потрібно брати, були б правильними, якби були якісь інші джерела фінансування», – вважає Устенко.

Водночас навіть мінімальний позитивний жест із боку МВФ відкриє шлях до інших джерел фінансування, продовжує Андрій Блінов.

«Уряд абсолютно чітко розуміє, що йому потрібний просто сигнал від МВФ, щоб вийти з євробондами. Без сигналу МВФ з Україною нормально працювати не будуть, буде дуже дорого. Скоріше за все, однин із головних аргументів буде газ, і саме тому ведуться переговори в Москві, і можливо, якась позиція буде озвучена», – припускає експерт.

Також ідеться про збільшення тарифів на комунальні послуги, хоча міністр із питань житлово-комунального господарства Олександр Попов в ефірі Радіо Свобода заявив, що цього року ціни не зростатимуть.

«Ми розраховуємо на те, що співпраця з МВФ стане хорошим тлом для залучення інвестицій», – сказав напередодні Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з заступником міністра фінансів США.

Рішення щодо четвертого траншу ухвалять на початку квітня.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG