Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані на річницю революції всі говорять про демократію – кожен про свою


Президент Курманбек Бакієв виступає на відкритті Національних зборів в Бішкеку, 23 березня 2010 року
Президент Курманбек Бакієв виступає на відкритті Національних зборів в Бішкеку, 23 березня 2010 року

Прага – На п’яту річницю Тюльпанової революції в Киргизстані президент країни скликав зібрання, що мало засвідчити підтримку його політики, й запропонував переглянути придатність для Киргизстану демократії західного зразка. Але навіть на цьому провладному заході, який опозиція бойкотувала, лунали слова, що не вписувалися в план.

24 березня сповнилося 5 років від часу Тюльпанової революції в Киргизстані, або, як її офіційно там називають, Народної революції. Вона змусила до відставки тодішнього президента Аскара Акаєва, який свого часу був єдиним у Середній Азії «демократом» і скотився в авторитаризм, і привела натомість до влади нинішнього президента Курманбека Бакієва.

Тепер уже не тільки опозиція заявляє про авторитарну владу, яку встановлює в країні нинішній президент, – уже й серед його прихильників лунають критичні слова на його адресу. Саме так сталося й на «курултаї злагоди» – зібранні, скликаному Бакієвим якраз до річниці, у вівторок і середу.

Опозиція на нього не прийшла, вона провела свій власний опозиційний курултай іще тиждень тому. Та й попри відсутність президентових супротивників на «офіційному» курултаї голові держави теж нагадували про проблеми.

Наприклад, колишній голова президентської адміністрації Усен Сидиков закликав Курманбека Бакієва звільнити з-під варти колишнього міністра оборони Ісмаїла Ісакова й інших, кого в лавах опозиції називають політв’язнями. А відомий поет і композитор Сагинбек Момбеков закликав президента дозволити незалежним засобам інформації «працювати без перешкод».

Згадуючи про останні такі перешкоди, зокрема, тиск на місцеві радіостанції-партнери Радіо Свобода, через який ті відмовляються ретранслювати його передачі, промовець нагадав про роль, яку відіграло це радіо під час протестів 2005 року, повідомляючи про них. «Навіть наш президент, наш любий Курманбек Салієвич, прийшов до влади завдяки Радіо Азаттик (Радіо Свобода киргизькою). А тепер він закриває його. Я закликаю його дати свободу Радіо Свобода!» – сказав Момбеков.

У президента тепер інша модель демократії

Сам Бакієв заявив під кінець зібрання, що цілі «курултаю злагоди» досягнені, бо почуті «і погані, і добрі» думки. Але щойно на його початку він виступив у вівторок із великою промовою, в якій, серед іншого, заявив, що «західна» демократія не дуже годиться для Киргизстану.

«Сьогодні у світі активно обговорюють недоліки тієї моделі демократії, яка була прийнята в минулому столітті і яка була заснована головно на виборах і правах людини. Але, на жаль, сьогодні вже немає впевненості, що такі моделі придатні для всіх країн і народів», – заявив президент.

А буквально за кілька годин до того його виступу в іншому місці столиці Бішкека правоохоронці розганяли опозиційний мітинг. Один із лідерів опозиції Омюрбек Текебаєв звернув увагу, що особливу увагу приділили саме представникам засобів інформації. «Спецназ розбив камеру однієї з телерадіокомпаній, «Стан ТВ». Намагалися забрати кореспондента Радіо Азаттик. Те, що сьогодні відбулося тут, це не випадковість, це закономірність», – вважає він.

Курманбек Бакієв за час перебування при владі домігся зміни конституції, яка значно розширила його повноваження. Відтоді в країні відбуваються масові фальсифікації й порушення на виборах, владні кола Киргизстану, як кажуть їхні опоненти, погрузли в корупції і кумівстві, а в демократичних реформах майже немає поступу.

Та все ж киргизькі оглядачі вважають, що Тюльпанова революція не була марною: киргизьке громадянське суспільство нині значно сильніше, і в ньому міцно утвердилися ідеали демократії, що їх воно вимагає дотримуватися й президента.

Ювілей тюльпанової революції відзначений арештами

Ювілей тюльпанової революції у Бішкеку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG