Доступність посилання

ТОП новини

Найефективнішим іноземним дипломатом в Україні став посол Франції


Посол Франції в Україні Жак Фор, 2008 р.
Посол Франції в Україні Жак Фор, 2008 р.

Київ – Посол Франції Жак Фор очолив список найефективніших іноземних дипломатів в Україні. В першу трійку також увійшли посли Німеччини та Польщі. Рейтинг визначав київський Інститут світової політики – новостворена громадська організація, що спеціалізується на міжнародних відносинах. Директор інституту Альона Гетьманчук наголосила, що експерти оцінювали не публічність, а ефективність роботи послів. В інтерв’ю Радіо Свобода Жак Фор сказав, що йому подобається ставлення українських громадян до життя, і в цьому вони подібні до французів.

– Пане Фор, як почувається переможець дипломатичного конкурсу?

– Я здивований, тому що це висока відзнака. І відзнака не мене особисто, а всієї команди посольства Франції. Я знав про існування цього рейтингу і ми старалися в ньому фігурувати, але я не очікував на перше місце. І мене особливо радує те, що у Києві помітили роботу та наміри моєї країни в двосторонніх стосунках із Україною.

– Ви вже більше року працюєте в Україні. З якими стереотипами Ви сюди їхали, які з них розбилися?

– Важко повірити, але я приїхав сюди без будь-яких стереотипів. Я знав про Україну з книжок, але мій дипломатичний досвід підказував мені, що є різниця між книжками та реальним життям та роботою в країні. Отже, я досі вивчаю Україну: деякі речі мені подобаються, інші – імпонують менше. Кожного разу я намагаюся це виражати конкретно та спокійно. Але процес ще триває: країна така велика, що я ще досі не відвідав усі 24 області.

– Що вас найбільше здивувало в Україні? В чому її особливість?


– Я б сказав не здивувало, а що мені сподобалося – це ставлення українських громадян до життя, і в цьому вони подібні до французів: дружба, почуття гумору, привітливість, незважаючи на існуючі економічні проблеми, і бажання йти вперед та розвиватися.

– Які, на Вашу думку, складові хорошого дипломата?

– Відповідь на це запитання можуть дати наші міністри чи комісії інспекторів. Єдине, що я можу додати, що для професії дипломата, слід бути відкритим. Коли ви їдете за кордон, треба з усіма зустрічатися, знати всі аспекти не тільки політичного, але й культурного, економічного, соціального, спортивного життя країни. Необхідно всім цікавитися, якомога багато подорожувати і мати щонайбільше контактів із простими людьми, не тільки з офіційними особами.

– Які конкретні цілі ви ставите перед собою у двосторонніх стосунках України та Франції на наступний рік?

– Ще з часів проголошення Україною незалежності, французька влада завжди шукає можливості допомогти цій країні, скріпити її незалежність, забезпечити економічний, соціальний, політичний розвиток і наблизити Україну до Європейського Союзу. Щодо майбутнього, то французька сторона має волю та бажання продовжити політичних діалог із українською владою. Ми запросили Президента України та міністра закордонних справ відвідати Францію. З іншого боку, Україну відвідують і представники французької влади: двічі за кілька місяців приїздив секретар із європейських справ, існує величезне поле для культурної, економічної, адміністративної та технічної співпраці.

– Ви вже знаєте багато мов, чи збираєтеся Ви вивчити ще й українську?

– Я вже почав над цим працювати. Можу читати пресу, але поки я не наважуюся говорити, тому що, на жаль, першими на думку спадають російські слова.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG