Доступність посилання

ТОП новини

12 років тому померла Квітка Цісик: український соловейко, що співав на чужині


Квітка Цісик
Квітка Цісик

Київ – Сьогодні минає 12 років як не стало відомої американської співачки українського походження Квітки Цісик. Найдорожча у США виконавиця рекламних роликів за власний кошт випустила два україномовних альбоми. Крім того, Квітка виступала і як оперна співачка, допомагала створювати музику Майклу Болтону, Бобу Джеймсу, Лінду Ронстад, Роберту Флеку… В Україні дізнались про музику Квітки, здебільшого, вже після її смерті.

Квітка Цісик – дочка українських емігрантів в Америці. Її батько – львівський скрипаль, навчив дочку музики й вокалу з 4-річного віку. Із дитинства Квітка Цісик мріяла бути оперною співачкою. Вона поступила до нью-йоркської консерваторії, де відшліфовувала голос – колоратурне сопрано.

Однак доля склалась по іншому – голос Квітки почули рекламні агенції. Змінивши українське ім’я Квітка на американське Кейсі, дівчина стала однією з найдорожчих виконавиць рекламних роликів на американських теренах. Вона озвучувала рекламні кампанії «Кока-Коли», «Макдональдсу». А для концерну «Форд Моторз» Кейсі Цісик до кінця життя лишається єдиним голосом компанії. Музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик донині відомий широкому загалу американців.

Прославилась Квітка Цісик і в кіноіндустрії. Зігравши роль подруги головної героїні у фільмі «Ти світло мого життя», співачка виконала кілька пісень, серед яких «Light up my life», що у 1977 році здобула премію «Оскар» за «кращу пісню в кіно».

Музичний подарунок Квітки для України

У наступне десятиріччя у Квітки Цісик народилися два альбоми українських пісень «Пісні з України» та «Два кольори». За ці некомерційні проекти співачка виклала із власного гаманця близько 200 тисяч доларів: вона найняла кращих музикантів Нью-Йорка, а співала під акомпанемент рідної сестри Марії Цісик – всесвітньовідомої піаністки, котра очолювала консерваторію у Сан-Франциско (до слова, Марія народилась у німецькому концтаборі в 45-му році). Так в Америці народжувались українські пісні.

Коли у 1983 році Квітка Цісик із матір’ю приїхали в Україну, тут власних пісень Квітка не почула, розповів Радіо Свобода колишній директор фестивалю «Червона Рута», а нині гендиректор Національного симфонічного оркестру України Олександр Горностай. «Була залізна завіса. І дуже мало хто знав, що відбувається в українському світі поза межами України», – зауважує пан Горностай.

Вона мріяла співати в Україні, та її не транслювали

У 1990 році україномовні альбоми Квітки Цісик були номіновані на премію «Греммі» у категорії «сучасний фолк». Однак українським чиновникам після здобуття незалежності було не до української пісні, зазначає Олександр Горностай. «Нею ніхто не займався реально тут в Україні, – каже він. – Її треба було розкручувати, транслювати по різних каналах. З нею треба було робити інтерв’ю, запрошувати на концерти. Однак цим ніхто не займався, бо тоді будувалась незалежна держава».

Однак сама Квітка мріяла заспівати наживо для українського слухача. Про це вона поділилась в єдиному, яке збереглось, україномовному інтерв’ю. «Я б дуже хотіла, і ми вже почали говорити, щоб приїхати з концертом в Україну. Я планую концерт в Україні. Мій чоловік мені на вушко вже нашіптує, що вже час на третю плиту (альбом), – розповіла в інтерв’ю Олександру Горностаю Квітка Цісик. – Я думала, може, записати плиту колискових пісень. Хоча, я ще не знаю. Може, це буде плита модерних пісень із України».

Втілити ці плани Квітці Цісик завадила хвороба – рак грудей. Не доживши п’яти днів до свого 45-річчя, співачка померла 29 березня 1998 року, залишивши в Америці сина Еді Володимира Раковича та чоловіка Еда. Для українців вона лишила свої пісні.

Чуєш, брате мій, товаришу мій, відлітають сірим шнурком, журавлі у вирій. Кличуть кру-кру-кру, в чужині умру. Заки море перелечу, крилонька зітру…
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG